2021.06.18., péntek - Arnold, LeventeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

GébArt: a sokszínűség teljessége

2019. augusztus 13. kedd, 17:51
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Öt meghívott képzőművész részvételével zajlott le az idei GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep. A Gébárti-tó partjára immár 28. alkalommal várták az alkotókat, akik ezúttal a festészetben és a tűzzománc technikáiban mélyedtek el a kéthetes tábor alatt. A művészeti vezető ezúttal is Budaházi Tibor festőművész volt.

Borbély Károly (Ravazd), Irene Rung (Németország), Olajos György (Budapest), Pataki Tibor (Budapest) és a zalaegerszegi alkotókat képviselő Nagy Szilvia idén egy különös téma mentén dolgozott. A „Vagyok, ami vagyok, maga a zárt és végtelen, a tele és az üres, a kezdet és a vég - a Teljesség” jelmondat számtalan kísérletre és stílusbéli sokszínűségre adott lehetőséget. Mindez az itt készült műveken is jól megfigyelhető.

Művésztelep- és cikluszáró kiállítás

A művésztelep zárása ebben az esztendőben különös hangsúlyt kapott, hiszen egy korszakzárásról is beszélhetünk; a tábort vezető Budaházi Tibor ötéves ciklusa fejeződött be az idei programmal. Ennek apropóján egy összegző – az elmúlt évek anyagát bemutató – kiállítás nyílt a minap a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. 

Huszonöt alkotó több mint félszáz műve látható

A GébArt 2015-2019 című képzőművészeti tárlaton huszonöt alkotó több mint félszáz műve látható augusztus végéig. A kiállítást dr. Vadvári Tibor alpolgármester köszöntője után Horváth M. Zoltán képzőművész nyitotta meg. Többek között elhangzott: az 1992 óta működő, Skrabut Éva kezdeményezésére létrejött gébárti alkotótábor célja semmit sem változott az elmúlt évtizedek alatt. Találkozási pont maradt a különféle stílust és műfajt képviselő hazai, európai, sőt Európán túli alkotók számára.

Műfaji és stílusbéli sokszínűség

Az itt készült művek pedig gyarapítják Zalaegerszeg képzőművészeti gyűjteményét. Annál is inkább, mert eddig 22 ország 150 művésze fordult meg a tó partján. A szervezők pedig mindig fontosnak érezték, hogy a meghívottakon túl zalaegerszegi alkotók is részt vegyenek a munkában. Így volt ez az elmúlt öt évben is. Az alkotótelepet vezető Budaházi Tiboron kívül Frimmel Gyula grafikus, Horváth László szobrászművész, Szényi Zoltán festőművész, Tánczos György festőművész és Nagy Szilvia képzőművész is a tábor „lakója” volt. A mostani tárlaton az ő „gébárti alkotásaikat” is megtekinthetjük.

Horváth M. Zoltán úgy látja, hogy a kortárs képzőművészet törekvéseit jól reprezentálja az elmúlt öt esztendő anyaga. A zalaegerszegi művésztelep pedig attól különleges, hogy nem egy adott műfajra épül, hanem mindig az aktuális (3-5 évente cserélődő) művészeti vezetők határozzák meg a tematikát. Sőt, a műfajt is, hiszen 1992 óta volt itt már szobrászati, kerámiaművészeti, továbbá festészeti/grafikai alkotótábor is.

Dr. Vadvári Tibor, Prokné Tirner Gyöngyi és Horváth M. Zoltán a tárlatnyitón

Az elmúlt öt évhez hasonlóan a következő három év is főleg a festészetről szól majd, hiszen mint azt Prokné Tirner Gyöngyi művészeti titkár bejelentette: a következő hároméves ciklus szakmai vezetője épp Horváth M. Zoltán lesz, aki korábban már vezetett itt művésztelepet. 2022-ben – vagyis a harmincadik évfordulón – pedig szeretnének egy nagyszabású szimpóziummal ünnepelni.
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK