2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hajózni muszáj - textilen és kerámián

2019. július 27. szombat, 14:00
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: N.N.
Július közepén nyílt meg a Balatoni Múzeum dísztermében a XII. "PELSO" Országos Kerámia és Gobelin Biennále. Az idei kiállításra az ismert mondás „Navigare necesse est…” (hajózni muszáj) jegyében várták az alkotásokat a hazai gobelin és keramikusművészektől. A tárlat szeptember közepéig látogatható.

 Az 1997-ben indult Pelso kiállítás sorozat a római korban itt élők kultúráját, hétköznapjait és ünnepeit kívánta a művészet valóságértelmezésével gazdagítva bemutatni, lehetőséget adva a művészeknek tág asszociációkra. A kiválasztott jelmondatot a művészek szabadon, a kapcsolódó életérzéseket is figyelembe véve értelmezték és nem csak a hajózás témaköre ragadta meg őket.

Megnyílt Keszthelyen a XII. "PELSO" Országos Kerámia és Gobelin Biennále

Az alkotásaikban megjelenik a víz, annak tükre és tükröződése, a fény, a part, az apály és dagály természeti játéka. Az idei tárlaton összesen 56 alkotó mintegy 70 textil és kerámia művei tekinthetők meg, melyek ismét együtt szerepelve reprezentálják kortárs iparművészetünk harmonikus sokszínűségét. A legjobbnak ítélt alkotások készítői díjakat vehettek át. Kutak Adrienn keramikus művész és Lévai Nóra textiltervező művész az Emberi Erőforrások Minisztériuma díjával lett gazdagabb. Vásárhelyi Kata textiltervező művész, Debreczeni Zsóka, és Pelcz Zoltán keramikus művészek a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége elismerését vették át.

Keszthely Város és a Balatoni Múzeumért Alapítvány jutalmát Kerezsi Gyöngyi keramikus művész érdemelte ki, Takács-Szencz Lívia festőművészt, textiltervező művészt pedig a Balaton Fejlesztési Tanács díjára tartották érdemesnek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK