2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hekk, Balaton, satöbbi

2023. július 31. hétfő, 15:44
Szerző: -pet-; Fotó: ZalaMédia archív/pP
Mindszentkállán nyílik kiállítása augusztus 5-én, szombaton Herkli Mátyás Barnabás grafikusnak. A zalaegerszegi születésű alkotó tavaly a megyeszékhelyi MimikArt galériában jelentkezett balatoni témájú rajzaival egy csoportos tárlat keretében. Az akkori kiállításon Nemes László festőművész egykori tanítványai mutatkoztak be a közönségnek.

Herkli Mátyás grafikái Mindszentkállán - augusztus 5-én nyílik a tárlat

Herkli Mátyás most a Káli-medencében egy egyéni tárlaton állítja ki jellegzetes grafikáit. Ahogy a Facebookon hirdetett esemény leírásában olvasható: az alkotó életútja rögös, végletes, ámde vidám és kalandokkal teli. Sopronban tanult építőművészetet, majd pár építészirodákban eltöltött év után rájött, hogy ez az élet nem az ő miliője. A szakmát majdnem tökéletesen otthagyva gondolt egyet, és elment animációfilmezést, illetve illusztrációt tanulni. A szakmai váltás óta saját rövidfilmeket, képregényeket, ezenkívül rövid, humoros sztorikkal és rajzokkal illusztrált útinaplókat készít, melyeket külföldi utazásai során szerzett élményei ihletnek.

A Mindszentkállán kiállított anyag a balatoni életérzést bemutató karikatúra-sorozat. A rajzok a minden magyar ember által ismert és megélt - néha komikus - balatoni szituációkat taglalják kellő iróniával fűszerezve. Munkáinak jellemzője a tipizálás, a finom társadalomkritika, központi elemük pedig a hétköznapi ember mindennapjainak, esendőségének sztereotipizálása.

A kiállításmegnyitóra augusztus 5-én 18:00 órakor kerül sor a mindszentkállai Jókai 7 galériában. A tárlatot Juhász Kristóf mesemondó, író valamint Nemes László festőművész ajánlják a közönség figyelmébe.

Lapunk tavaly decemberben készített interjút az alkotóval, aki akkor elárulta: a balatoni grafikasorozatot a járványhelyzet alatt látott Egynyári kaland című televíziós sorozat ihlette, de természetesen saját élményei is benne vannak a rajzokban. Nincs olyan magyar ember, aki valamilyen formában nem kötődik a Balatonhoz. Ha más nem, egy lángos, vagy egy hekk mindenkinek megvolt. Tipikus léthelyzeteket, strandjeleneteket ábrázolok a grafikákon. Pöttyös labda, hűtőláda, fagyievés, vagy éppen a törölköző alatti átöltözés - fogalmazott.

A tervek szerint Herkli Mátyásnak jövő tavasszal Zalaegerszegen is nyílik egyéni tárlata.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK