2024.02.25., vasárnap - MátyásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Huszonhat művész, huszonhat látásmód

2020. január 22. szerda, 14:38
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A Magántulajdon és az Út a fehér felé című festmények nyerték az idei Szalon díjat. Gombos Zsófi és Szentgróti Dávid festőművészeket a Zalaegerszegi Szalon elnevezésű, helyi alkotókat felsorakoztató képzőművészeti seregszemlén díjazta a szakmai zsűri.

A huszonhat művész, közel hetven alkotását bemutató kultúra napi tárlat január 21-én nyílt meg a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Az eseményen Balaicz Zoltán polgármester mondott köszöntőt, felidézve a kétévente megrendezésre kerülő, immár VI. Zalaegerszegi Szalon történetét. Mint mondta: korábban Zalai Tárlatnak hívták azt a kezdeményezést, mely ötévente a megyében élő és alkotó képzőművészek aktuális munkáiból válogatott. Ez a rendezvénysorozat aztán 2010-ben átalakult. Immár csak a város alkotóira koncentrálva, minden második évben, a magyar kultúra napja környékén szerveződik meg a művészeti találkozó.

Megnyílt a Zalaegerszegi Szalon

Huszonhat alkotó, közel hetven alkotását láthatja a közönség

Most huszonhat művész állította ki alkotásait; a felhozatal mind műfajában, mind stílusában változatos. Ahogy a polgármester fogalmazott, huszonhat eltérő látásmód érvényesül. Legyen szó a festészetről, szobrászatról, textilművészetről, grafikáról, nagyobb méretű installációról, vagy digitális printről. Az egyes alkotókról és a kiállított művekről Novotny Tihamér művészeti író beszélt a megnyitón.

Idén is átadásra került a Szalon díj, melyet megosztva Gombos Zsófi, és Szentgróti Dávid kapott. Gombos Zsófi, az Ady-iskola művésztanára a Magántulajdon című festményéről érdeklődésünkre elmondta: az eddigi realista vonalat folytatta ennél az alkotásánál is, mely egy nagyméretű, hármas felosztású kép. Ha úgy tetszik, egy téli panorámakép, ami – a hármas tagolódás ellenére – egyben értelmezhető. A 2019 nyarán készült mű, egy téli, kifejezetten fagyos, havas, fehér tájkép (talán a forró nyári hetek kompenzációja). Az alkotó azt mondja, hogy ez a táj a saját ablakából látható, így sajátjának érzi a látványt. Ezért is lett a kép címe „Magántulajdon”. A realista stílus ellenére azonban sok olyan alkotóeleme van a festménynek, ami épp elvonatkoztat a valóságtól.

Gombos Zsófi és Szentgróti Dávid

A zalaegerszegi, ám jelenleg Pécsett élő Szentgróti Dávid egy egészen más stílust képvisel. Az Út a fehér felé című festményéről lapunknak elárulta: a kép 2018-ban készült, és egy nagyobb sorozat része. Absztrakt festményről van szó, vagyis a festői elemek vannak kiemelve, tárgyiasítva, nem pedig a gesztus. Ez utóbbi inkább laza rendszerben van rétegezve a vászonra.

Annak ellenére, hogy színes képet látunk, a cím nagyon is találó, hiszen a fehér mindig keverék szín; képes minden színt magába fogadni. Így – némileg elvonatkoztatva – egy fehér és egy „majdnem fehér” díjnyertes alkotás került a kiállítótér fő helyére.

Újítás, hogy a Zalaegerszegi Szalon zárását követően (február 22.), közönségdíjat is kiosztanak egy autókereskedés jóvoltából. A látogatók a tárlat ideje alatt a helyszínen adhatják le szavazataikat.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK