2023.01.28., szombat - Károly, KarolaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nem az a kérdés, mit gondolt a művész!

2021. március 31. szerda, 19:31
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A kitárulkozás iránti vágy és a szabadságélmény hívta életre a jelenlegi helyzetben a 8.01 galériát. Az online kiállítóhelyet a ZAZEE Kulturális Egyesület hozta létre. Mint arról már korábban beszámoltunk, az első alkalommal a finearthotel.hu gyűjtőoldalhoz csatlakozott – jobbára Zalaegerszeghez kötődő – képzőművészek munkái láthatók a virtuális térben.

Wahorn András nyitotta meg a 8.01 online galériát

A 8.01 galéria nyitórendezvényén – mely szintén az online térben zajlott – Wahorn András képzőművész, zenész volt a vendég, aki egy kötetlen tárlatvezetés keretében mondta el gondolatait a ZAZEE kezdeményezéséről és a bemutatott művekről. A járványhelyzetre úgy reagált: mindig lehet valamit csinálni. A zárlat alatt is kitalálhatunk dolgokat, vagy belekezdhetünk valami újba. A lényeg, hogy mindig legyen valami, ami inspirál minket.

A huszonkét képzőművész alkotásait felsorakoztató kiállításról (ahol az egyes művekre rá is lehet nagyítani) többek között elmondta: nem mindig az a fontos, hogy mit gondolt a művész. Sokkal lényegesebb, hogy bennünk mit ébreszt fel, mit mozdít meg az a tárgy, melyre ránézünk. Ez a művészet lényege. A műalkotás (mint azt a neve is mutatja) nem a valóság teljes leképezése, hanem a világnak csak egy kis része. Egy mondat csak a hatalmas könyvből. Nincs jó és rossz művész, hiszen mindnek megvan a maga közönsége; minden műtárgyat tud valaki „használni” valamire. Viszont az nem baj, ha a művészet, vagy egy-egy alkotás afféle pofonként hat az unalmas hétköznapokban megfakult lelkünkre. Annál is inkább, mert a művészekkel kapcsolatban él egy olyan közhely, hogy lazák és elhagyják magukat. De, hát nem mindenki ezt szeretné egy kicsit? Kizökkenni időnként a hétköznapokból?!

A virtuális galéria április 15-ig érhető el a 801.zazee.hu címen. Wahorn András tárlatvezetése pedig az egyesület Youtube-csatornáján nézhető vissza. A 8.01 galériában tovább folytatódnak az online tárlatvezetések. Április 8-án Filó Vera, zalaegerszegi születésű képzőművész, író lesz a vendég, április 15-én pedig a szintén városunkból elszármazott Orsós László Jakab, író, kritikus, a New York-i Brooklyn Public Library művészeti igazgatója mutatja be a tárlatot.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK