2023.12.03., vasárnap - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Növényi- és állati minták textileken

2019. július 02. kedd, 18:52
Szerző: Pánczél Petra
Vegán mintákat tervezett egy fiatal zalaegerszegi textiltervező. Boda Laura most végez a Metropolitan Egyetem textiltervező szakán, és mint lapunknak mesélte, diplomaunkája egy globális problémakörre – a nagyipari állattartásra és annak környezeti következményeire – reagál.

Hogy hogyan lesz ebből művészet és textiltervezés? Mindenekelőtt egy szemlélet- és életmódváltásból. Boda Laura ugyanis egy ideje vegán, vagyis tisztán növényi étrendet követ. Azt mondja, talán furcsának tűnik, de a törpenyula tanította meg az állatok tiszteletére, szeretetére és a velük való helyes kommunikációra, bánásmódra. Innen már csak egy lépés volt az, hogy elhagyta az állati eredetű táplálékokat.

Globális kérdésekre reagál a fiatal tervező

Boda Laura

Az egyetemen aztán – a diplomamunkája kapcsán – mélyebben is elkezdett foglalkozni a nagyipari állattartással és annak globális környezeti hatásaival. Megdöbbentő volt számára arról olvasni, hogy a „haszonállatok” mennyi kegyetlenségen mennek keresztül, hogy eljussanak a húspultokra és a gyorséttermek hálózataiba. Ráadásul ezek az állatok olyan körülmények között élnek, ahol nem tudnak normálisan, természetes módon fejlődni, így különféle „kemikáliákkal”, antibiotikumokkal, hormonokkal „táplálják” őket. Arról nem is beszélve, hogy a nagyipari állattartás miatt csökken az esőerdők és más zöldfelületek száma, ami pedig a föld egész klímájára hatással van. Az egyetemista szerint sokat lehetne tenni már azzal is, ha lecsökkentenénk a heti/havi húsfogyasztásunkat, és több helyi forrásból származó, növényi táplálékot ennénk.

A fiatal tervező ezekből az információkból inspirálódva egy figyelemfelkeltő mintacsaládot készített: egy növényi-és egy hús mintacsaládot. A növényi esetében azokat a zöldségeket kezdte el lerajzolni, melyeknek nagy a fehérje és vas tartalma (hiszen ezek a vegánok számára különösen fontosak). Mint mondja, a növényi rostokat festéssel érte el. Közben rájött, hogy ha egy lapon vegyíti a különböző színű, felvizezett temperákat, akkor azok erezetet adnak ki. Később a rajzokból és festményekből digitális technikával készítette el a mintákat, amik jól érzékeltetik a növények szépségét és természetességét.

Balról növény- jobbról pedig húsminta látható

A hús mintacsalád tervezésekor azt vette figyelembe, hogy a nagyüzemekben nem természetes módon fejlődnek az állatok, tehát afféle „műanyagokat” fogyasztunk. Így műanyagból készítette el a húsok rostjainak struktúráját. Majd itt is a digitális technika segítségével jöttek létre a végső minták. A tervező szerint jól kivehető, hogy ez a mintacsalád durvább és megdöbbentőbb hatású lett.

Boda Laura már korábban is foglalkozott művészetekkel, hiszen az Ady-iskola, majd a Mindszenty-gimnázium tanulója volt. Ám a középiskola alatt is visszajárt az Adyba rajzolni és kerámiázni. Az egyetemi évek alatt a szintén zalaegerszegi László Edina (textiltervező, a Metropolitan Egyetem tanára), valamint Tildyné Dorombi Mária segítették leginkább munkáját.

A most készült növényi-és hús festmények/minták olyan tervek, amik különféle textileken jeleníthetők meg. Tartalomtól függően szépséget, vagy akár elrettentést is kiválthatnak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK