2021.05.11., kedd - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Papírtörlő ihlette hímzés

2018. június 05. kedd, 19:55
Szerző:-pP-; Fotó: pP
Hosszabb szünet után idén folytatódik a D’Clinic Studios nemzetközi rezidencia program. A Pál Katja festőművész által vezetett alkotótábor új helyszínen, és néhány újítással várja a világ különböző pontjairól érkező művészeket.

Az évad első turnusa már le is zajlott, így pénteken projektzáró kiállításra várták az érdeklődőket; mégpedig Fischer György egykori páterdombi műtermébe. A sokáig üresen álló műteremlakásban alkothatnak ugyanis az ide látogató képzőművészek.

Újraindult a D’Clinic rezidencia program

Balázs Regina és Yamakoshi Mika

A zárókiállításon a Tokióból érkezett Yamakoshi Mika alkotásaival ismerkedhetett meg a közönség. A fiatal művész előbb Angliában, majd Hollandiában tanult ékszertervezést, de ma már nem ezzel foglalkozik. Az ötvösművészet technikáit azonban átemelte művészetébe. Festett, színezett kollázsokat, papír alapú, 3 dimenziós hatást keltő műveket készít. A Zalaegerszegen eltöltött három hét alatt pedig megismerkedett a zalai hímzés tradícióival is. A tanultakat felhasználva egy izgalmas ötlettel állt elő: egy szimpla háztartási papírtörlő mintáját hímezte meg, melyből egy szép terítő született. Az alkotó nagyon megszerette a pöttyös Túró Rudit, így ennek papírját is felhasználta az egyik kollázsához.

Pál Katja érdeklődésünkre elmondta: az idei D’Clinic szezon egyik újítása a „Kurátor egy napra” program. Ennek lényege, hogy olyan helybéli önkénteseket várnak, akik vállalják, hogy egy nap alatt megismerkednek az éppen itt tartózkodó művésszel, és azokkal az alkotásokkal, melyek itt készültek. A kurátor aztán a projektzáró kiállításon be is mutatja ezeket a közönségnek.

Yamakoshi Mika művészetéről Balázs Regina, a Zrínyi-gimnázium diákja, a rezidencia program első kurátora mesélt a záróeseményen. Mint mondta, nagy öröm volt számára, hogy megismerkedhetett a japán alkotóval, és ezzel együtt egy másik kultúrával és személetmóddal. Mika művészetében az tetszett neki nagyon, ahogy megpróbál új értelmet adni a körülöttünk lévő dolgoknak, illetve teljesen hétköznapi tárgyaknak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK