2019.01.16., szerda - Antal,Antónia Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Plakátkiállítás a Gönczi Galériában

2017. október 16. hétfő, 19:13
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A plakát a kor papírtükre – legalábbis így véli a Magyar Plakát Társaság. A grafikusokat, plakátművészeket tömörítő szervezetnek a minap nyílt tárlata a Keresztury VMK Gönczi Galériájában.

A „Nagy mesterek-fiatal tehetségek” című kiállítást Tóth Tamás, a társaság alelnöke nyitotta meg. Elhangzott: 2004-ben azzal a szándékkal alakult meg az egyesület, hogy az ínséges időkben valamit átmentsenek az utókor számára mindazokból a gondolatokból, amit a plakátművészet üzen.

 Sűrítés és művészi kivitelezés

Mert napjainkban a plakát már nem eredeti helyén, vagyis az utcán van. A fontos információkat már ennél sokkal gyorsabb médiumok közvetítik. A plakátművészet ezért keresi a helyét, és szerepét a világban.

Pedig plakátot tervezni, készíteni igazi művészet; hiszen az üzenetet látványos, célirányos, frappáns és figyelemfelkeltő módon kell egy képbe, és rövid mondatba sűríteni. Egy jól kieszelt és megrajzolt kép néhány másodperc alatt képes olyan dolgokat megvilágítani, melyeket leírni, elmagyarázni hosszadalmas lenne.

A mostani tematikus kiálltás ezekbe az ötletes, vicces és ironikus megoldásokba enged némi bepillantást. A kiállított művek hol univerzális politikai- és társadalmi témákra reagálnak, hol pedig reklámozni szeretnének valamit (színi előadást, könyvet, filmet).

Tóth Tamás elmondta: szerencsés helyzetben vannak, hiszen a társaság létszáma negyven fő körül mozog. A nagy mesterek – mint például Árendás József grafikus, aki 26 évig volt a Hevesi Sándor Színház plakáttervezője – mellett fiatal tehetségek is feltűntek. Külön öröm, hogy a szakmai szervezet most Zalaegerszegen is bemutatkozhat, hiszen a művészek a várost a magyar plakát fellegvárának is tekintik Árendás korábbi tevékenysége miatt.

A kiállítás november 8-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK