2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Színes, abszurd, mégis szerény

2022. május 16. hétfő, 16:40
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Néhány hónapja tért vissza Skóciából Zalaegerszegre Kajos Anna Zsófia képzőművész. Az elgini Moray School of Art egyetem képzőművészeti karának egykori hallgatója, most a Liszt-iskola galériájában mutatja be alkotásait.

Kajos Anna Zsófia festményei a Lisztben

A fiatal képzőművész középiskolás éveit a Kölcsey-gimnáziumban töltötte, és az Ady-iskolába járt rajzolni. Mestere Fischer György szobrászművész volt. Az érettségit követően, 2012-ben költözött ki Skóciába, és ott folytatta felsőfokú tanulmányait; nemcsak művészetet, hanem filozófiát is hallgatott. Utóbbi sok inspirációt adott számára az alkotáshoz – írja magáról a tárlatot bevezető életrajzban.

Kajos Zsófia

Átmenetek című kiállítását testvére, Mészely Dorka pszichológus nyitotta meg (akit a beszéd előtt énekesként is megismerhetett a közönség, férjével, Mészely Gergellyel közös produkciójában). Mint elhangzott: Zsófi tehetsége korán megmutatkozott. Már nagyon kicsi kora óta vonzódott a rajzoláshoz, szobrászkodáshoz és festészethez. Ez az évek előrehaladtával sem változott, sőt inkább elmélyült. Nővére sokáig nem értette, hogy mit lehet egy rajzon ennyit pepecselni? Hogy hogy nem válik unalmassá ez az elfoglaltság?

Mészely Dorka és férje a tárlatnyitón

Idősebb korában aztán persze megértette, hogy az alkotás mit jelent húga számára. Zsófi ilyenkor más világban jár; egy szép, színes, általa megteremtett világban, ahol még egy döglött csigában is szépség rejlik. Látszólag elvonul a világból, ám mégis hozzátesz valamit; nem is keveset. Alkotásai  nem mesterkéltek, színességük ellenére visszafogottak, abszurditásuk ellenére mégis szerények. Az egész művészete a saját lényéből fakad, és minden képe olyan „zsófis” – fogalmazott Mészely Dorka.

A családtagokat is megfestette a művész

A jórészt absztrakt művek mellett néhány figuratív alkotás is a falakra került: sajátos nézőpontjából megfestette nagypapáját, anyukáját, sőt unokaöccsét is. Így egy családias, meghitt kiállításra és megnyitóra került sor az iskola galériájában. 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK