2022.05.18., szerda - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Színes, vizuális rejtvények

2017. október 31. kedd, 19:33
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A Hevesi Sándor Színház egyik alapítójának, Bischof Sándor díszlettervezőnek az alkotásaiból nyílt tárlat a teátrum nézőtéri galériájában. A műhelyház egykori – már hosszú évek óta nyugalmazott – vezetője ezúttal nem díszletekkel, hanem festményekkel mutatkozik be.

Mint azt dr. Besenczi Árpád igazgató a vendégeket köszöntve elmondta: a színház idén 35 esztendős, és az ünnephez több esemény is kapcsolódik ebben az évben. Többek között kiállítássorozat indult, ahol a társulat művészettel, díszlet-, vagy jelmeztervezéssel foglalkozó kollégái mutatkoznak be.

Tucsni András, Bischof Sándor, Péntek Imre és Farkas Ignác a tárlatnyitó után

Bischof Sándor festményei a színházban

A  színház alapításának időszakába Tucsni András dramaturg repítette vissza a közönséget. A családias hangulatú tárlatnyitón fókuszba került a 80-as évek eleje, vagyis Ruszt József rendező, későbbi igazgató Zalaegerszegre költözése. Az ő révén érkezett a városba Bischof Sándor is Szegedről, aki díszlettervezőként került a teátrum műhelyházába. A Deák-iskola egykori oktatóhelyiségeiben akkoriban csak egy deszka volt, meg üres falak és terek. Ebből kellett egy élő műhelyt varázsolni. Hogy ez sikerült, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a zalaegerszegi műhelyház ma az ország egyik legjobb díszletműhelye. Bischof Sándor kreativitásának, színvonalas szakmai munkájának pedig nem kis része van ebben.

A most kiállított, nagyméretű festményekről (melyek az elmúlt másfél-két évben épp a műhelyházban készültek)  Péntek Imre költő, művészeti író szólt. Elhangzott: a tárlat jó alkalom arra, hogy bepillantsunk a színház történetébe, s azon keresztül Bischof Sándor – nemcsak szigorúan a színházhoz kötődő – munkásságába. A festményeket nézve geometrikus konstrukciók bontakoznak ki szemünk előtt, valamint káprázatos színek pazar látványát élvezhetjük. Az alkotó már elmúlt hatvan esztendős, mikor intenzíven kezdett foglalkozni az absztrakt festészettel, és még szakavatott szemek számára is képes volt meglepetést okozni. Képei afféle vizuális rejtvények, a megfejtésen azonban hiába fáradozunk; annyira gazdag képi világról van szó. Az egymásba nyíló terek, a színes idomok illúziót keltenek, az egyedi pasztellszínek pedig egy különös világba repítik a nézőt.

A tárlatnyitón Farkas Ignác színművész is megidézte a régmúlt időket, miközben Bischof Sándor verseiből, és más írásaiból olvasott fel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK