2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tánczos György jubileumi kiállítása Ajkán

2024. április 10. szerda, 21:07
Szerző: -pet-
Pár hónapja múlt 50 éves és a jeles alkalomból 50 darab festményt vitt szülővárosába, hogy egy átfogó kiállításon mutathassa be eddigi pályafutásának főbb vonulatait.

Visszatekintés: ötven év, ötven kép

Forrás: ZalaMédia archív/Pánczél Petra

Tánczos György festőművésznek, a zalaegerszegi Ady-iskola művésztanárának szülővárosában, vagyis Ajkán nyílt kiállítása a napokban. A képzőművész lapunknak elmondta: „Visszatekintés” címmel a Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében látható a tárlat. Örül, hogy már második alkalommal nyílhatott önálló kiállítása a városban.

Forrás: Tánczos György

Főként gyermekkori élmények, emlékek kötik Ajkához, így az anyag egy része kicsit múltidézés, de természetesen az újabb alkotásokkal a jelenbe is elvezeti a látogatót. A bemutatott képek három téma köré csoportosíthatók. A régebbi munkái a fotórealista vonalat képviselik, hiszen gyermekkori fényképek alapján készített festmények, fotóátiratok láthatók. A tárlat második felében női alakok jelennek meg különféle leplekben; idézve az ókori és reneszánsz figurákat.

Forrás: Tánczos György

A harmadik csoportot pedig azok a testábrázolások képviselik, ahol fürdőző nőket, női sziluetteket láthatunk. Bemutatva a test finom érintkezését a víz felületével, a víztükrön megcsillanó fényekkel, de azt is, hogy a vízből nézve vajon mennyit torzul a valóságosnak vélt kép. A test és a víz viszonya, kölcsönhatása ugyanakkor a szabadságot is kifejezi. A víz, mint őselem pedig a megtisztulásra utal.

Tánczos György ajkai kiállítását Csabai Tibor grafikusművész nyitotta meg. A tárlat április 19-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK