2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tudatalatti álomnaplók

2023. november 15. szerda, 20:57
Szerző, fotó: Pánczél Petra
Tudat alatt címmel nyílt önálló kiállítása Kajos Anna Zsófia képzőművésznek, a zalaegerszegi Gönczi Galériában. A búcsúszentlászlói születésű alkotó a Kölcsey-gimnázium diákja volt, ám délutánonként az Ady-művészeti iskola rajz szakkörébe járt, Monok Balázs művésztanár javaslatára.

 Kajos Anna Zsófia kiállítása a Gönczi Galériában

Ott Fischer György lett a mestere, de Frimmel Gyulától, Tánczos Györgytől és Tóth Norberttől is sokat tanult. A fiatal alkotó az érettségi után Skóciába költözött és a Moray School of Art-on kezdte meg egyetemi tanulmányait. Itt alapozta meg azt a sajátos kifejezésmódot, mely elindította az önkifejezés, önkeresés útján, és amely egyedivé teszi képeit. Mivel eközben filozófiát is hallgatott, az ott tanultak lassan beépültek alkotásaiba; így az sem véletlen, hogy a mostani tárlat címe Tudat alatt lett.

Kajos Anna és Horváth Zoltánné Vajda Etelka

Az alkotó életútjáról és a képek, installációk különös világáról Horváth Zoltánné Vajda Etelka pedagógus, a Liszt-iskola galériájának programfelelőse szólt. A baráti hangú, közvetlen megnyitón többek között elhangzott, hogy a tanár másfél évvel ezelőtt ismerte meg Zsófit, és az ő csodás alkotásait, amikor a Liszt-iskolába kiállítást szervezett neki Tóth Norbert képzőművész javaslatára. Örül, hogy ezúttal egy sokkal nagyobb térben láthatók művei. A kiállítás az elmúlt hat év alkotásait foglalja össze, a diplomamunkától kezdve egészen a legfrissebb művekig. Kisebb és nagyobb méretű, vegyes technikával készült képek és installációk egyaránt láthatók.

A képzőművész – annak ellenére sikerekkel indult skóciai művészeti pályafutása – másfél évvel ezelőtt hazatért. Talán azért, mert alkotásainak terveiről és azok előkészületeiről nagyon sokat kellett beszélnie az egyetemen. Elvárás volt, hogy egy jól kidolgozott terv és koncepció mentén alkosson, amit szavakkal is alá tud támasztani. Ő viszont nem szeret előre beszélni műveiről, sőt a beszéd és az extrovertált hozzáállás inkább zavarta a munkában. Itthon elcsendesedhetett, a ki nem mondott szavai pedig mindenféle térbeli kompozíciókban ölthettek testet. Őszintén, erőlködés nélkül – a tudatalatti rétegek sugallatára – hozhatta létre műveit.

Kajos Anna momentumként tekint munkáira. A lényeget sűríti, a tereket pedig egyedi (dőlés)szögben jeleníti meg. Képei álomnaplók: a tér és az egyén viszonya, a kiemelt, felnagyított részletek és a geometriai formák érdeklik. Gyakran készít grafikát, majd ugyanazt a rajzot színes képpé „nagyítja”. Művei játékosak, gyakran lépnek ki a térbe, figyelmen kívül hagyva a vászon kereteit. Így születnek nagyméretű installációi, melyek valóban egy nem hétköznapi fantáziavilágba kísérik a nézőt.

A kiállításon több mint negyven alkotás látható, a címeik pedig egytől egyig angol nyelvűek. Mint mondja, a többségüknek nehéz lenne magyar megfelelőt találni. Sokszor érzi úgy, hogy az alkotás folyamata sokkal fontosabb számára mint a végeredmény, hiszen munka közben a tudatos és tudatalatti spektrumok együttesen befolyásolják; ezt adja vissza képekben, vagy azon túl is. Belakva a tér, vagy a sík további, kereten és vásznon túli dimenzióit.

A kiállítás december 20-ig látogatható, a tervek szerint a művész tárlatvezetést is tart a galériában. 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK