2020.09.30., szerda - JeromosZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tüzes színek, letisztult formák

2016. augusztus 13. szombat, 16:43
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Két hét alkotómunka, hat képzőművész és a Gébárti-tó inspiráló nyugalma. Pénteken zárult a 25. GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep.

Az évforduló egy alkalomhoz illő jubileumi tárlattal vette kezdetét a Városi Hangverseny –és Kiállítóteremben, mely az elmúlt évtizedek anyagából válogatott. Most pedig a Kézművesek Házában mutatták be az idei művésztelep vendégei a legfrissebb, itt készült alkotásaikat, melyeket a „Zalai táj” ihletett. Almási Róbert festőművész (Szlovákia), Drozsnyik István képzőművész (Miskolc), Kelemen Benő Benjamin képzőművész (Újrónafő), valamint a zalaegerszegi Frimmel Gyula grafikusművész és Horváth László szobrászművész új, izgalmas alkotásokkal gyarapította a város GébArt-i gyűjteményét. Az alkotótábor művészeti vezetője a tavalyi évhez hasonlóan Budaházi Tibor festőművész volt.

A pénteki zárókiállításon Makovecz Tamás, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke elmondta: huszonöt évvel ezelőtt példás kezdeményezés eredményeképpen jött létre a GébArt-i művésztelep. Azóta huszonkét országból, közel 150 művész hagyott itt „nyomot”. Idén a zalai táj jelent meg motivációként az alkotásokon; ami egy örök témája a táboroknak.

A tárlatot megnyitó Tolnay Imre képzőművész, egyetemi docens GébArt-tal kapcsolatban úgy fogalmazott: ha idilli helyet, földi paradicsomot képzelünk el, az nagyjából olyan lehet, mint a Gébárti-tó. A művészek hárs és diófa alatt, kellemes környezetben, dombok, völgyek között alkothatnak. Nem csoda, hogy mindez kifejeződik a most készült festményeken, grafikákon is. Markáns, tüzes színek, letisztult formák, visszafogott vonalvezetés egyaránt megjeleníti a környéket; illetve mindazt, ami az itteni inspirációkból megfogalmazódott és végül a vásznakra került. A zalai alkotók legújabb műveit értékelve elmondta: Frimmel Gyula grafikáival lírai sétára, antik kalandra hív, míg Budaházi Tibor a hétköznapok profán töredezettségéből építkezik. Horváth László munkái pedig különösen izgalmasak, hiszen a szobrászművész festményekkel jelentkezik; képein tulajdonképpen szobrai letisztult geometriáját látjuk viszont.

Tolnay köszöntőjét egy szójátékkal zárta: miszerint a mostani két hét is jól szemlélteti azt, hogy GébArt nem árt, hanem nagyon is használ. Szívünk, lelkünk hasznára válik.

Prokné Tirner Gyöngyi, a Kézművesek Házának vezetője a végére egy bejelentéssel is készült: 2018-ban a Magyar Művészeti Akadémia a fővárosba várja a zalaegerszegi GébArt-i gyűjtemény anyagát egy kiállításra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK