2024.02.27., kedd - EdinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

„Vitrinben” a helyi alkotók művei

2017. október 20. péntek, 18:28
Szerző: -pet-; Fotó:pP
A magyar festészet napjához kapcsolódva tizenhat képzőművész alkotásaiból nyílt tárlat a Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben, a Zalaegerszegi Vitrin Művészeti Egyesület szervezésében. A tárlaton az egyesület tagjai, vagyis a városban élő, vagy ahhoz valamilyen formában kötődő művészek munkáit láthatja a közönség.

Az alkotók jóvoltából mindig új élmények érnek minket, műveik pedig hol felvidítanak, hol tettekre sarkallnak, hol pedig megfogalmaznak olyan gondolatokat, amiket mi magunk nem tudunk, vagy merünk – fogalmazott dr. Vadvári Tibor alpolgármester a résztvevőket köszöntve. Mint mondta: a csoportos tárlatok azért is fontosak, mert egyfajta kohéziós erő rejlik bennük, ami nélkülözhetetlen a helyi kulturális élet szempontjából is.

Festészen napja, művészek ünnepe

A Vitrin egyesület elnöke, Budaházi Tibor festőművész felidézte a szervezet elődjének, a nyolcvanas évek végén alapított ZalaArt Egyesületnek a létrejöttét és szerepét. A cél akkor az volt, hogy minél szélesebb körben ismertessék meg a közönséggel az itt élő művészek munkásságát. Annál is inkább, mert a helyi identitás fontos a képzőművészeti életben. Nem baj, ha a városlakók úgy tekintenek egy-egy alkotóra, hogy ő a „mi festőnk”, vagy a „mi szobrászunk”. A tagsággal kapcsolatban elmondta: vannak olyan művészek, akik már a ZalaArt megalapításánál is ott voltak (Németh János keramikusművész, Frimmel Gyula grafikus, Szabolcs Péter szobrászművész). A Vitrin – mely 2006-ban jött létre – pedig azóta már az újabb korosztályokat is befogadta, például Borbás Helga vagy Oravecz Viktória festőművészek személyében.

A tárlatot dr. Kostyál László művészettörténész nyitotta meg, aki a zalaegerszegi művészek nagy ünnepének nyilvánította az eseményt. Annál is inkább, mert a csoportos bemutató a magyar festészet napjához, közelebbről a festők védőszentjének, Szent Lukácsnak a napjához kapcsolódik. A jeles napon pedig lehetőségünk van a festészet lényegéről is megemlékezni: ábrázolni a nem láthatót, összekötni az embert az istennel.

A művészettörténész szerint a mostani a kiállítás anyaga összetett. A bemutatott művek nem kapcsolódnak sem a hagyományos festészethez és szobrászathoz, de a mainstream irányzatokhoz sem. Afféle átmenetet képeznek a kettő között. A művek nem konkrét eseményekre reflektálnak, hanem belső dimenziókba invitálnak minket.

A Vitrin egy generációs egyesület, s ez a tárlaton is jól nyomon követhető. Az alkotók sokszor egymásra hatva, egymás közelében dolgoznak. A töredezettség, a szecessziós formavilág, a reneszánsz ihletettség éppúgy megjelenik, mint a szürrealitás, vagy esetenként a konstruktív formavilág. S bár az alkotók munkásságát már többnyire jól ismerjük, mégis sok újat hozó kiállítás nyílt a hangversenyterem kiállítóterében.

A tárlat november 11-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK