2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Indul a Göcseji Múzeum fejlesztése

2019. október 07. hétfő, 18:02
Hamarosan indul a zalaegerszegi Göcseji Múzeum épületének, illetve kiállítótereinek felújítása. Az összesen 1 milliárd 850 millió forintból megvalósuló fejlesztési összeg túlnyomó része TOP pályázatból valósul meg, ám 550 millió forinttal az állam is támogatja a beruházást.

A hivatalos projektnyitó ünnepségre és a támogatói nyilatkozat aláírására a múzeum – jelenleg már üresen álló – épületének aulájában került sor. Az eseményen részt vett dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. Balaicz Zoltán polgármester az épület történetét felelevenítve elmondta: a ház 1890-ben épült, de nem múzeumi célra. Takarékpénztár és bérlakások működtek itt. A kommunizmus első időszakában pedig itt kapott helyet a Városi Tanács, de ifjúsági klubnak is otthont adott a ház. A tanács 1968-ban elköltözött, ezután megkezdődött az épület múzeumi célra történő átalakítása. Az első kiállításnyitóra 1973-ban került sor. A kilencvenes években beépült a tetőtér, a kétezres években pedig több belső átalakításra is sor került. A múzeum fenntartója 2013-tól a zalaegerszegi önkormányzat, így különösen fontos a város számára, hogy egy modern épület és színvonalas kiállítóhelyek kerüljenek kialakításra. Az építkezés 2021-ig tart.

 Értékőrzés és turisztikai lehetőség

Az épület egy részét már felállványozták. Semjén Zsoltot (középen) Kaján Imre,  Vigh László, Balaicz Zoltán és Böjte Sándor fogadta

A beruházás elindítását üdvözölte Vigh László országgyűlési képviselő és Böjte Sándor, a körzet önkormányzati képviselője is. Többek között elhangzott: fontos, hogy egy-egy városban minél több régi polgári épület újuljon meg, hiszen ezek védelme kiemelt feladat. Különösen igaz ez a múzeumi épületekre, melyek a kulturális- és a nemzeti értékek gyűjtőpontjai.

A város közönsége megérdemli, hogy a Göcseji Múzeum gyűjteménye minél előbb ismét látogatható legyen – fogalmazott beszédében Kaján Imre múzeumigazgató. Mint mondta: utoljára a Seuso-kincseket láthatta itt a közönség, a rangos kiállításra több mint 20 ezren voltak kíváncsiak. Az azt követő Múzeumok éjszakája (mely egy romkocsmát idézett) pedig nemcsak sok látogatót vonzott, hanem szakmai díjat is nyert. Ez a két utolsó esemény magasra tette tehát a mércét. Ezekhez szeretnék a megújuló múzeum kínálatát is igazítani.

Semjén Zsolt szerint a városnak több fontos kulturális értéke is van

A turizmus és a lokálpatriotizmus szempontjából is kiemelten fontos, hogy a régi épületek megújuljanak – mondta beszédében dr. Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes kiemelte: egy-egy ilyen nagyberuházás jelentősen javítja a városképet, ám az sem mindegy, hogy milyen tartalommal töltik meg a házat. A Göcseji Múzeum új kiállításainak terveit nézve az látszik, hogy egy 21. századi, interaktív kiállítóhely nyílik Zalaegerszegen. Egy olyan intézmény lesz, mely nemcsak értékeket őriz, hanem életet adó funkciója is van; tehát a mának szól. A technika révén a tárlatok érdekessé válnak a gyerekek számára is, de idegenforgalmi szempontból is fontos kiállítások készülnek.

Semjén Zsolt szerint Zalaegerszegnek három olyan izgalmas kulturális „csemegéje” van, amit érdemes bemutatni a szélesebb közönségnek. Egyik ilyen Deák Ferenc élete és munkássága. Úgy látja: Zalának Deák-kultuszt kellene építenie, annál is inkább, mert keveset foglalkozunk a kiegyezés korszakával, pedig jelentős építkezések és fejlesztések történtek ekkor az országban. (A múzeum, vagyis elődje, a Takarékpénztár is ekkor épült.) A másik, ami sokak számára érdekes lehet, az Mindszenty József bíboros – a város korábbi plébánosa – élete. Örömteli, hogy a múzeum mellett készülő Mindszenty-központ hiányt pótló módon foglalkozna a hercegprímás munkásságával. A látogatóközpont felekezeti hovatartozás nélkül ápolhatná Mindszenty emlékét.

A harmadik kuriózum pedig a szintén zalaegerszegi Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnökének pályája. A miniszterelnök-helyettes üdvözölte, hogy az új múzeumi épületben lesz egy állandó kiállítás az ő művészetéről, belsőépítészeti munkásságáról is.

Kaján Imre múzeumigazgató a nyilatkozat aláírása közben

A projektindítón elhangzott: a beruházás során teljesen megújul a múzeum homlokzata, tetőtere, gépészeti rendszere, valamint szigetelésre és nyílászáró-cserékre is sor kerül. Ami a belső tereket illeti: új, interaktív várostörténeti tárlat készül, megújul tovább a Németh János keramikusművész munkásságát bemutató galéria, valamint állandó tárlata nyílik Fekete György belsőépítésznek.

Az Európai Unió és a Magyar Állam szponzorálásával megvalósuló projekt támogatói nyilatkozatát ünnepélyes keretek között írta alá dr. Semjén Zsolt, Vigh László, Balaicz Zoltán, Kaján Imre és Böjte Sándor.

A múzeum épületének egy részét már felállványozták, a tervek szerint a napokban megtörténik a munkaterület hivatalos átadása is.
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK