2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

1848 üzenete: szabadság és megújulás

2017. március 15. szerda, 14:34
Szerző: Antal Lívia
Tiszteljük a bátrakat, akik olyan Magyarországról álmodtak, mely nem idegen hatalmaknak alárendelt, hanem független és önálló nemzet – hangsúlyozta dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, kormánybiztos a Csány László téren tartott március 15-i ünnepségen.

– Ha csak ránézünk a mögöttem álló szoborcsoportra, akkor se kizárólag Csány Lászlóra emlékezzünk, hanem a talapzaton álló „ismeretlenekre” is: a rohamra induló ’48-as katonákra vagy a családjától búcsúzó honvédújoncokra is. A csatákban ott volt szinte minden település szülötte, akik az életüket kockáztatták a nemzetért. Zalából összesen 158 honvédtiszt harcolt azért, hogy a rabság helyett a szabadság legyen a magyaroké – mondta.

1848-ban is lélegzet visszafojtva figyelte a világ a magyarok küzdelmét. Tiszta lapokkal játszottunk, pont úgy, ahogyan most is. Azt szeretnénk, ha Magyarország továbbra is a magyaroké, Európa az európaiaké lenne. Azt szeretnénk, ha Európa képes lenne megvédeni kultúráját, közösségeit és biztonságban élhetnénk – emelte ki.

Az államtitkár úgy vélekedett, 1848 a reformok, a megújulás mellett az innovációról is szólt – hozzátéve azt –, hogy innováció, óriási változás és fejlődés kapujában áll Zalaegerszeg, nem csak Európa, hanem a világ élvonalában járó országok is figyelik mindazt a fejlesztést, mely az idei évet és a következő néhány esztendőt is meghatározza. Tudásunk és tehetségünk koncentrálódik most ide a városba a vezető nélküli járművek tesztpályájának építése kapcsán – hangsúlyozta végül.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére tartott zalaegerszegi megemlékezés hagyományosan szentmisével kezdődött a Mária Magdolna Plébániatemplomban, melyet követően a Deák Ferenc szobránál Szilasi Gábor, az Új Nemzedék Közösségi Tér szakmai vezetője mondott ünnepi beszédet. Az emlékezők a Kossuth Lajos utcán vonultak Csány László szobrához, ahol mások mellett koszorút helyezett el Balaicz Zoltán polgármester, Gecse Péter, Tolvaj Márta, Vadvári Tibor alpolgármesterek és Kovács Gábor címzetes főjegyző.

(A zalaegerszegi megemlékezésről további fotók a galériában láthatók.)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK