2023.06.09., péntek - FélixZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A bátorság és az öntudat ünnepe

2021. október 23. szombat, 20:16
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Némán, jelszavak nélkül vonuló fiatalokkal kezdődött 1956-ban a forradalom Magyarországon. A 65 évvel ezelőtti események előtt az Ady utcai emlékműnél tisztelegtek.

Az ünnepre hangolódást a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar térzenéje segítette. Majd az „Aki magyar velünk tart” című dal hangozott el Pál Kriszti előadásában. Ezt követte Vigh László, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos megemlékező beszéde.

- Mindössze 13 nap, de a század legfényesebb eseménye, olyan dolgokat indított el, melyre büszke lehet a magyarság. A kezdete a soha meg nem bocsátható Trianoni békediktátum, majd a II. világháború utáni nyomor és kiszolgáltatottság. Az emberek úgy döntöttek, ennek véget kell vetni. Büszke vagyok rá, hogy képviselőtársa lehettem Wittner Máriának, akit forradalmi tevékenységéért 19 évesen bebörtönöztek. 13 évet, a legszebb fiatal éveket töltötte börtönben, közben négyszer közölték vele, hogy másnap ki fogják végezni. Rabtársa, akit barátnőjének tekintett és akivel megosztotta évekig a titkait, végig jelentett róla, mert megfenyegették, hogy nem láthatja a gyermekeit egyébként. Mindezt a rendszerváltás után tudta meg, amikor kutathatta az aktákat és leírva látott minden beszélgetésüket. Később döbbenten látta, hogy ezeknek az embereknek az örökösei ott vannak a Parlamentben. – Majd Vigh László, az 50. évfordulón, 2006-ban történt budapesti atrocitásról is szót ejtett. – Történelemtudás nélkül vissza lehet hívni azokat az embereket, akik örökösei ennek az ideológiának. 

A Zalai Táncegyüttes táncetűdje után ismét Pál Kriszti énekelt, majd koszorúzásra került sor.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK