2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A betegekért végzett munka elismerése

2019. február 19. kedd, 20:14
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére az Országgyűlés 2014-ben nyilvánította február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésének napját a magyar ápolók napjává. Ez alkalomból tartott ünnepséget a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház, melyen elismerte azokat, akik szakterületükön példaértékű tevékenységet végeztek.

Az első magyar főápolónő születésnapján

Dr. Halász Gabriella főigazgató köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy Kossuth Zsuzsa munkássága közel 200 év elteltével is üzenetet hordoz és örökséget jelent mindannyiunk számára. Február 19-e minden évben alkalom arra is, hogy ráirányuljon a figyelem a mai magyar ápolókra. Mint mondta, Kossuth Zsuzsanna idejében a kórház az ápolás terepe volt, ma a technikai dominanciájú gyógyításé. Az ápolói tevékenység specializálódott szakmává fejlődött és tudományos alapokkal bír. Egészségügyi szakdolgozókról beszélünk ma már, hiszen nem csak a hagyományos ápolási feladatokat látják el, de elvégzik a komoly technikai tudást igénylő vizsgálatokat is. A követelményszint is megnőtt, ugyanakkor a tudásnak és az emberségnek mai is együtt kell jelen lennie az ápolásban, hangsúlyozta.

Dancs Jenő ápolási igazgató felidézte, hogy a Kossuth Lajos Országos Főápolói Hivatalt hozott létre és 1849. április 16-án felkérte legkisebb húgát, Zsuzsannát, hogy vegye át a tábori kórházak ápolás felügyeletét. Töretlenül, de már betegen, nagy akaraterővel, a sebesültek iránti őszinte együttérzéssel járta az országot. Minden kórházat felkeresett, és több mint 72 tábori kórház felállításához nyújtott segítséget. Neki köszönhetően elismert tény, hogy az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc katonai egészségügye és az önkéntesek bevonása az ápolásba jóval megelőzte saját korát, emelte ki.

A Szent Rafael Kórház által alapított Kossuth Zsuzsanna emléklapot hárman vehették át: Császárné Farkas Katalin, az intenzív terápiás osztály aneszteziológus szakasszisztense, Léránt Ferencné, a pulmonológia légzésfunkciós szakasszisztense valamint Stummer Anita, a II-es belgyógyászat OKJ-es ápolója.

Léránt Ferencné, Dancs Jenő, Dobosné Szuhaj Mária Zsuzsanna, Konrádné Takács Judit, Stummer Anita, dr. Halász Gabriella és Császárné Farkas Katalin az ünnepségen

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete az egészségügyi kar hallgatóinak javaslata alapján az „Év Oktatója díjat Dobosné Szuhaj Mária Zsuzsanna gyakorlati oktatónak, a kardiológiai rehabilitációs osztály gyógytornászának és gyakorlati oktatónak adományozta. A Magyar Ápolási Egyesület Dicsérő Oklevelében Konrádné Takács Judit, a krónikus belgyógyászat szakápolója részesült.

A zalaegerszegi egészségfejlesztési irodában tartott rendezvényen Buzás Krisztina opera énekesnő két dalt adott elő. A jelenlévők végül megtekintették a Majdnem eltoltam című kisjátékfilmet, amit Lendvai Miklós tavaly 16 éves korában rendezett. Aktualitását az adta, hogy egyes jeleneteit a kórházban forgatták.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK