2022.07.02., szombat - OttóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A digitális bíráskodásé a jövő

2017. március 23. csütörtök, 18:38
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A törvényszék összbírói értekezletét megelőzően tartottak prezentációval egybekötött sajtótájékoztatót a Zalaegerszeg Törvényszéken. Az eseményen részt vett dr. Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke és dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke, az Országos Bírói Tanács tagja is.

Handó Tünde mindenekelőtt kijelentette: a 21. századnak a digitális bíráskodásról kell szólnia, s örömteli, hogy ebben Zalaegerszeg az élen jár. Mint mondta: a bíróságok az utóbbi években óriásit léptek elő az informatikai fejlesztések terén. beszédleíró szoftvereket alkalmaznak, könnyítve a leírók és a bírók munkáját, vagyis az írásbeli anyagok megszületését. Ezenkívül komoly előrelépések történtek az elektronikus perek terén is. 2016-ban országos szinten összesen 94639 beadvány érkezett a bíróságokra elektronikus úton. A törvényszékeken működik sms-küldő rendszer is, mely értesíti az ügyfelet a különféle határidőkről, vagy dokumentumok elkészültéről, de egyre több bíróságon élnek az úgynevezett távmeghallgatás lehetőségével is. Ez annyit jelent, hogy egy-egy tanúnak nem kell feltétlenül messzire utaznia a tanúmeghallgatás miatt, mert a bíróságok digitális összeköttetése révén be tud jelentkezni élőben a tárgyalásra. De ezt a módszert alkalmazzák olyan eseteknél is, amikor hazai és külföldi bíróságok tárgyalásait kell összekapcsolni.

Dr. Handó Tünde, dr. Sorok Norbert és dr. Fazekas Sándor a sajtótájékoztatón

Beszédleíró szoftver a törvényszéken

A sajtótájékoztatón a Zalaegerszegi Törvényszék is bemutatta az egyik legnagyobb informatikai fejlesztését, a beszédleíró szoftvert. Sorok Norbert törvényszéki elnök bevezetésképpen elmondta: az új alkalmazást tesztje már több mit egy éve zajlik. Jelenleg Zalában tizenhat bíró használja azt a szoftvert, mely a diktált szöveget írott formába képes önteni. Ezt a számot idén további tízzel szeretnék bővíteni. A programmal kezdetben voltak nehézségek, ám a rendszer öntanuló, 3-6 hónapos használat alatt képes hozzáidomulni a használóhoz; és központi szótára folyamatosan bővíthető. A beszédfelismerő képessége 90 százalékos. De a diktáló részéről fontos a tiszta hangképzés.

A beszédleíró szoftvert dr. Adorján Csaba bíró, az alkalmazás egyik első tesztelője be is mutatta egy prezentáció keretében a sajtónak. Használatának előnye, hogy gyorsabb, flexibilisebb mint a hagyományos diktálás; a leírók munkájának egyharmad részét képes ezáltal felszabadítani.

A beszédleíró szoftvert dr. Adorján Csaba mutatta be

Sorok Norbert beszámolt a Zalaegerszegi Törvényszék 2016-os munkájáról, és szólt az idei tervekről is. Elhangzott: a bíróságok életében egyre fontosabb a társadalmi felelősségvállalás, ami annyit jelent, hogy intenzívebb kapcsolatra törekednek a sajtóval és a közvéleménnyel. Fontos, hogy a törvényszékek a kötelező feladataik mellett más tevékenységekbe is bekapcsolódjanak, s javuljon az ügyfelekkel történő kommunikáció. Ezért is hirdették meg országosan erre az évre a „Világos beszéd évét”. A „Nyitott bírósági programok” pedig már évek óta működnek, ezeken már nemcsak diákok, hanem az idősebb korosztály is részt vesz. A társadalmi nyilvánosságának a szervezeti kultúra részévé kell válnia – fogalmazott az elnök.

A Zalaegerszegi Törvényszék tavaly országos szinten első helyezést ért el a büntető perek egy éven belüli befejezését illetően. Az ítélkezés nemcsak gyorsabb, hanem magasabb színvonalú is lett; csökkent például a fellebbezések száma. A bíróság még az idén szeretne létrehozni egy ügyfélcentrumot, ahol a kormányablakok mintájára, egy kiszolgáló pultnál fogadnák az ügyfeleket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK