2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A védelmi igazgatásban végzett munka elismerése

2021. november 02. kedd, 17:11
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Zala Megyei Védelmi Bizottság legutóbbi ülésén a testület által az elmúlt évben alapított Zala Megye Védelméért emlékplakettel ismerték el Egri Gyula tűzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének a védelmi igazgatásban végzett kiemelkedő tevékenységét.

Ülésezett a megyei védelmi bizottság

Egri Gyula és dr. Sifter Rózsa

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a testület elnöke elmondta, hogy Egri Gyula korábbi és jelenlegi beosztásában példaértékűen segítette a megyei védelmi bizottság munkáját többek között a murai árvízi védekezés, a villámárvizek, a migránsválság valamint a járványhelyzet kezelése során. 

A Megyeházán tartott október 28-i ülésen kilenc napirendi pontot tárgyalt a bizottság. Dr. Sifter Rózsa eredményesnek értékelte a járvány eddigi három hullámában végzett védekezést. Az országos oltási munkacsoport által meghatározottak szerint jó ütemben és sikeresen szervezték meg az oltási kampányokat. Mint mondta, a negyedik hullám ugyanúgy igényli a felkészülést az államigazgatási szervek és az egészségügy részéről. A védelmi bizottság is mindent megtesz annak érdekében, hogy növekedjen az átoltottság. Arra biztatják az állampolgárokat, hogy adassák be az első oltást, illetve a második majd a harmadik vakcina beadásával haladjanak az oltási programmal. 

A megyében zajló árvízvédelmi fejlesztésekről Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője adott tájékoztatást. Elmondta, 2020-ban két záportározót adtak át Murarátkán és Zalaszántón. A Szévíz-csatorna rendbetételére 500 millió forintot fordítanak. A munkálatok a jövő évben kezdődnek meg és 2023-ban fejeződnek be. Zalamerenyén már zajlik a jóléti víztározó helyreállítása, amelyre az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól kaptak 40 millió forintot. Előkészítés alatt áll a Nagypáli-patakon elvégzendő beavatkozás, ami a zalaegerszegi északi ipari park csapadékvizeinek egyik fő elvezetője. A tervezés és felmérések költségeihez az Országos Vízügyi Főigazgatóság biztosítja a forrást. A kivitelezés finanszírozása érdekében az ITM nyújt be majd kormány-előterjesztést. Nagykanizsa önkormányzata elindította a Principális-csatorna jobb parti töltése helyreállításának folyamatát. Letenye önkormányzata pedig támogatást nyert záportározó építésére a Béci-patakon. Mindkét beruházás megvalósításához a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakmai támogatást ad. Fontos feladat a Mura védtöltéseinek megerősítése az elkövetkező időszakban, hogy azok állapota ne legyen gátja a molnári vízmű tervezett fejlesztésének, továbbá az itteni valamint a Murakeresztúrnál kialakítandó kerékpárút létesítésének.

Az ülésen elhangzott, hogy október 23-i nemzeti ünnep alkalmából „Honvédelemért Kitüntető Cím I. fokozat” elismerést kapott dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke, a honvédelem támogatása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK