2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Anyaság és testvérérkezés

2017. július 03. hétfő, 16:49
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Július első napján a hévízi Hotel Európában pihent meg egy hetes sétája végén az a szakemberekből és szülőkből álló kis csoport, amely a szülés és születés milyenségének, minőségének hosszú távú hatására kívánta felhívni a figyelmet.

Ez alkalomból kora esti, nyílt előadásoknak nyitotta meg kapuit a szálloda két fő témában. Az anyaság megéléséről dr. Varga Katalin pszichológus, az ELTE professzora mesélt, Andrek Andrea pszichológus pedig a testvér családba érkezésének témakörét járta körül.

Pszichológiai előadások Hévízen

A Magyar Pre-, és Perinatális Orvostudományi és Pszichológiai Társaság (MPPOPT) és az ELTE Affektív Pszichológiai Tanszék közreműködésével zajló konferencián mintegy félszáz édesanya, védőnő, egészségügyi szakdolgozó vett részt. A tanszékvezető hipnoterapeuta az előadásában azt a vezérkérdést járta körül, hogy milyen hosszú távú hatásai lehetnek a szülés-születés minőségének mind a gyereket, mind az anyát, mind pedig kettejük kapcsolatát és az egész családot érintően. Az érdeklődök megismerhették, hogyan befolyásolják ennek a közös eseménynek a körülményei és megélése az ismerkedés és érzelmi összehangolódás gördülékenységét, az anyaság kibontakozását, a válaszkész szülői reakció kialakulását, az anya-gyermek kapcsolat minőségét.  

A tanszékvezető elmondta: az anyaság megélése nem jön magától, nem automatikus folyamat. Az anya jó esetben örömet talál abban, hogy gondoskodik a gyámoltalan utódjáról. Az újszülött ugyanis hosszú időn át mély, alapos, testi-lelki-szellemi gondoskodást igényel. Ha mindez pozitív motivációs érzelmi körökre hangoltan történik, akkor nincsen baj. Az anyaságot beindító természetes biokémiai folyamatokat azért kell hagyni érvényesülni, hogy örömteli legyen az anyaság megélése.

A MPPOPT alelnöke azon kérdésekre adott választ: mikor jöhet a következő testvér, van-e ideális korkülönbség a testvérek között, természetes jelenség, vagy nevelési hiba-e a testvérféltékenység, lehet-e egyformán szeretni a gyermekeinket, miként kell felkészíteni az idősebb csemetét a testvér érkezésére. A perinatális szaktanácsadó szerint az első gyermek születésének körülményeitől és élményétől függ leginkább, hogy az édesanya vállalkozik-e még további szülésre. A traumatikus élmény, akadályozó tényezőként jelentkezik és csak hosszú évek múlva gyógyulnak a lelki sebek úgy a kisbabánál, mint az édesanyjánál. Egy természetes szülési folyamat, egy háborítatlanság, az anya-gyermek egység szeparáció nélküli megtartottsága azt segíti, hogy az anya és gyermeke könnyebben, örömtelibb módon hangolódjon egymásra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK