2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az önálló zöldhatóság első éve

2017. november 22. szerda, 14:46
Szerző: B.K.; Fotó: B.K.
Közel egy éve önálló zöldhatóság működik Zalaegerszegen, a járási hivatalhoz tartozó Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály. Ennek kapcsán kértünk egy kis összegzést a tapasztalatokról az illetékesektől.

Többszöri hivatali átszervezés után, 2017. január elsejétől a járási hivatal részeként működik a Környezetvédelmi és Természtvédelmi Osztály. Így a korábbi régiós központról, Szombathelyről, a zalai megyeszékhelyre került a hivatal és a kapcsolódó ügyintézés. A feladatok tehát nem újak, csak azt az érintettek az ügyfelekhez közelebb végzik, annak minden előnyével. Helyben, olcsóbban, ésszerűbben lehet a munkát ellátni - ismertette dr. Koczka Csaba, a Zalaegerszegi Járási Hivatal vezetője.

Németh József és dr. Koczka Csaba

A konkrét feladatkört Németh József főosztályvezető helyettes részletezte.

- Működési területünkhöz tartozik a levegő – és zajszennyezés, a hulladékgazdálkodás, a talajszennyezés, természetvédelmi ügyek, ez utóbbi önmagában is sokrétű, idetartozik többek között a védett területek ellenőrzése. Valamint a védett fajokkal kapcsolatos teendők, ezen belül a veszélyeztetett, a veszélyes és a különösen veszélyes állatokkal kapcsolatos teendők. Kivizsgáljuk a bejelentéseket, felügyeleti és ellenőrzési jogkörünk van.

-Szemléletformálásra is van mód?

- Leginkább a kiadványokon keresztül, illetve a minisztérium által koordinált kampány akciókba szoktunk bekapcsolódni, mint például a Te-Szedd környezetszépítő megmozdulásba. De bárkit szívesen látunk a Mártírok utcában lévő hivatalba, ha tanácsra, segítségre van szüksége. Van ügyeleti telefonszámunk is (70-502-4421), melyen munkaidőn túl is hívhatnak sürgős ügyekben. Valójában tehát 24 órában rendelkezésre állunk.

- Szezonális feladatok vannak Önöknél?

- Inkább időszakos ügyeknek nevezném ezeket. Most éppen a vállalatok, cégek engedélyezési eljárásának a határideje közeleg. Télen fakitermelési ügyek vannak soron. Egész évben aktuálisak az állattartással kapcsolatos engedélykérések. Ezeket kötelező megtenni, mindenképpen könnyebbség, hogy közelebb vagyunk az ügyfelekhez.

- Egyéb előnyök?

- A társhatóságok közötti együttműködés sokkal jobb, gyorsabb, koordináltabb, ami hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé.

- A közel egy év alatt sikerült akkor belakni az új helyet, kialakítani a kapcsolatokat. További célok?

- A jogszabályi feladatkört minél magasabb szinten kívánjuk ellátni, ez a változások miatt folyamatos odafigyelést igényel. Szeretnénk, ha minél többen keresnének fel minket, ha bizonytalanok egyes kérdésekben. Így egyre inkább preventívebben tudnánk működni, s így sokkal kevesebb lenne a kellemetlenség. Szeretnénk tudatossá tenni, hogy egyes intézkedésekre miért van szükség, hogy ne csak egy plusz papírmunkát lássanak bennünk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK