2023.04.01., szombat - HugóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Belülről is megújult a nővérszálló

2022. május 28. szombat, 15:44
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az orvos- és nővérszálló belső felújításával befejeződött a Zala Megyei Szent Rafael Kórház épületegyüttesének több ütemben történő rekonstrukciója. A száz férőhelyes szálló a minőségi lakhatási lehetőség biztosításával a kórház vonzerejét is növeli, hangzott el a sajtóbejáráson.

A minőségi szálláshelyet biztosít a kórház dolgozói számára

Balaicz Zoltán, dr. Gasztonyi Beáta és Vigh László a nővérszálló egyik konyhájában

Dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD, a kórház főigazgatója elmondta, 2017-ben a homlokzat megújításával, a nyílászárók cseréjével és az erkélyek beépítésével szép külsőt kapott az épület. Az energiahatékonyság javítására napelem-rendszert valamint napkollektorokat is elhelyeztek. A második ütemben vált teljes körűvé az épületegyüttes megújítása, amit EFOP-pályázati forrásból az Országos Kórházi Főigazgatóság hajtott végre. Felújították a gyermek- és ifjúsági pszichiátriai szakrendeléseket, ami 310 négyzetméteren 112 millió forintból történt meg 2021 nyarára. A pszichiátriai és addiktológiai gondozó korszerűsítése néhány hónapja fejeződött be 163 millió forintból, ami 340 négyzetmétert érintett.

Záró beruházásként készült el az orvos- és nővérszálló belső rekonstrukciója több mint 3200 négyzetméteren bruttó 613 millió forintból. A 100 férőhelyes négyemeletes épület szobái eltérő komfortfokozatúak. Vannak egyágyasak, valamint kétszobásak, amelyek folyosóval és vizesblokkal is rendelkeznek. Az új bútorzat a későbbiekben érkezik meg, ám több szobát ideiglenesen bebútoroztak a beköltözés érdekében. A lakók kényelmét jól felszerelt konyhák, mosókonyhák, közösségi helyiség és konditerem szolgálja. A szállót elsősorban a kórház orvosai, nővérei illetve külső szakemberek vehetik igénybe. Vendégszobát tudnak biztosítani a hozzátartozóknak is, akiknek családtagjait kezelik a kórházban. A kórház főigazgatója végezetül köszönetét fejezte ki a város vezetésének, hogy a felújítás ideje alatt dolgozóik az önkormányzat munkáshoteljében lakhattak.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt emelte, hogy 2010 óta 9,5 milliárd forint érkezett a zalaegerszegi kórházba, melyből többek között a szívcentrum épült meg. Az egészségügy fejlesztését mindazonáltal folytatni kell. Az orvos- és nővérszálló felújítása is azért valósult meg, mert fontos, hogy az ide érkező szakembereknek biztosított legyen a lakhatása.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt mondta, a felújítás idejére szívesen bocsátották rendelkezésre a munkáshotelt a kórház számára. A város más módon is segít. A közelmúltban önkormányzati szakemberlakásokba költözhettek a kórházban munkát vállaló orvosok, akiknek elektromos autókat is átadtak. Mint fogalmazott, a belvárosban és a Kossuth Lajos utcában sorra újulnak meg a középületek, ezért az orvos- és nővérszálló teljes körű rekonstrukciója a városkép szempontjából is jelentőséggel bír.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK