2022.08.14., vasárnap - MarcellZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Beruházások befejezése, újak indítása

2021. január 06. szerda, 16:47
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszegen a megkezdett beruházások befejezése és átadása mellett újabb nagyprojektek tervezése kezdődhet idén. A 2021-es esztendő a megye számára is több lehetőséget biztosít azáltal, hogy jelentősen emelkedett a fejlesztésekre fordítható forrás – hangzott el az évindító sajtótájékoztatón, amit a felszólalók sorrendjében dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, Balaicz Zoltán, a megyeszékhely polgármestere valamint dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke tartott a megyeházán.

Jelentősen növekednek a megyei fejlesztési források

Dr. Sifter Rózsa azt mondta: az idei évet jelentősen meghatározza a pandémia elleni védekezés, ebből adódóan a kormány döntéseinek teljesítése. A védekezés, a tömegoltások megszervezése mellett a kormányhivatal idén is fontos feladatot vállal a gazdaságvédelmi akcióterv, a családvédelmi akcióterv végrehajtásában, valamint a kiemelt beruházások engedélyezési eljárásainak gyors lefolytatásában. A kormánymegbízott szólt arról is, hogy 2021-ben tovább egyszerűsödik az államigazgatási ügyek intézése, főként az elektronikus szolgáltatások tekintetében.

Vigh László elöljáróban a védőoltás fontosságára hívta fel a figyelmet, amelynek tudatosításában a sajtó közreműködését is kérte. A továbbiakban arról beszélt, hogy az év végére befejeződik a zalaegerszegi járműipari tesztpálya építésének 45 milliárd forintos beruházása. A 170 milliárd forintból épülő M76-os gyorsforgalmi út első 6 kilométeres szakasza tavaly elkészült. A Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő kétszer kétsávos út további 40 kilométeren épül meg, várhatóan három év alatt. A megyeszékhelyi beruházások között többek között megemlítette az uszoda építését, a Göcseji Múzeum felújítását, az alsóerdei rekreációs központ kialakítását. Zalalövőn a szennyvízhálózat rekonstrukcióján dolgoznak. A város iskola-felújításra is nyert támogatást, ahogy Lenti is, ahol kézilabda munkacsarnok is épül. A választókörzetéhez 74 kistelepülés tartozik. Közülük 66, ötezer fő lélekszám alatti 2 milliárd forint pályázati forrást nyert el különféle fejlesztésekre a Magyar falu programból.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azzal kezdte, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelem során páratlan összefogásról tett tanúbizonyságot a város és megye az elmúlt évben. Mint mondta, folytatják a járvány elleni küzdelmet, és minden zalaegerszegit arra biztatnak, hogy oltassák be magukat. A gazdaságfejlesztésre rátérve ismertette, hogy a város bővíti az északi ipari park területét. Több beruházó is csarnokot kíván építeni, melyek közül nagyságrendjét tekintve kiemelkedik a helyi Mould-Tech Kft. telephelybővítése. Legjelentősebb beruházásnak nevezte a Lynx-harcjárműgyár építését, hozzátéve azt, hogy a közeljövőben egy hasonló nagyságrendű logisztikai beruházást is bejelenthetnek. A már zajló projektekről elmondta, hogy az épülő városi uszodánál (3. kép), a felújítás és bővítés alatt álló Göcseji illetve Mindszenty Múzeumnál (1. kép) még ebben a hónapban sajtóbejárást tartanak. Január végén adják át az Ostoros Károly munkacsarnokot, februárban a duális szakképző központot, márciusban pedig a Mindszenty-iskola új torna- és vívócsarnokát. Jól halad a Dózsa-iskola új tornatermének (4. kép), valamint a kézműves termékek helyi piacának építése is. Mindkét helyszínen hamarosan bokrétaünnepet tartanak. A Göcseji Falumúzeum felújításának önkormányzat által vállalt része már zajlik. Reményeik szerint idén megkezdődhet a rekonstrukció és bővítés államilag támogatott része.

A 2021-es esztendő egyben az új nagyprojektek elindítása is: többek között a Hevesi Sándor Színház, az egykori tisztiklub, a volt Kiszöv-székház, a vasútállomás és az autóbusz-pályaudvar felújításának, valamint a Kosztolányi utca kétirányúsításának megtervezésével, jelezte a polgármester.

Dr. Pál Attila arról számolt be, hogy az eredetileg 23 milliárd forintos megyei TOP-keret 2020 végére több mint 33 milliárd forintra növekedett. Idén a TOP-programot felváltja az új uniós ciklusban a Versenyképes Magyarország Operatív Program (VMOP), amelyben a megyei forráskeret 56 milliárd forint körül alakul. Ez már tartalmazza a két megyei jogú város forráskeretét is. A megyei közgyűlés elnöke felhasználásukról elmondta, hogy az előző ciklus TOP-programjából 1,5 milliárd forint jut közútfejlesztésre, 798 millió közlekedés-biztonsági projektekre, 3 milliárd csapadékvíz-kezelésre, valamint 670 millió forint egy kerékpáros turisztikai beruházásra. A megyei integrált területi program elfogadása után nyílnak meg a VMOP első felhívásai februárban: foglalkoztatási paktumra 3,5 milliárd forint, települések közötti állami külterületi utak felújítására 6,7 milliárd, négy város (Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Lenti, Keszthely) fenntartható fejlesztési programjára 28,7 milliárd forintos keretösszeggel.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK