2020.07.10., péntek - AmáliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bor & Brand Keszthelyen

2019. március 28. csütörtök, 17:39
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A keszthelyi Nők Hete rendezvénysorozata egyik állomásán dr. Folly Réka, a családi birtok irányítója arról is mesélt, hogyan lett 112 év alatt a családi hobbikertből tízhektáros, európai hírű arborétum és egy domboldalnyi mediterrán látványosság Badacsonyörsön.

A Badacsonyőrsi Folly Arborétum és Borászat jóvoltából az érdeklődők a Balatonfüred-Csopaki borvidék homokköves talaján termesztett szőlőfajtákból készült Folly–fehérborok: a kéknyelű és a Cédrus fantázianevű az olaszrizling és szürkebarát házasításából készített zamatos itóka valamint a Buboréka névvel illetett gyöngyözőbor társaságában hallgattak meg egy érdekes előadást. A fogorvosból lett családi arborétum tulajdonosnak vetítettképes bemutatójából kiderült: a 4. generáció volt az, aki a világ felé nyitva, brandet építve, sikertörténetté tette a famíliát.

Kiderült: Réka, az ősök útját járva, közgazdász férjével közösen azon dolgozik, hogy friss szellemben, folyamatos fejlesztésekkel, egyre szebbé és virágzóbbá tegye az „élő fenyőmúzeumot”, ahol mintegy 400 fajta tűlevelű különlegesség, valamint több ezer évelő növény is megtalálható. A kertben a világ mind a 25 ciprusfajtája megtalálható. A birtok több lábon áll, hiszen öt hektáron szőlőültetvény is van. A hazai borfogyasztás kultúráját erősítő borászatuk virágzik, kedvelt és díjazott boraik vannak. Az arborétum és a borászat egymást kiegészítve teljes szimbiózisban léteznek.

A boraik a képzett szakértőknek, az egyedi mikroklímának, a termőhely adta kedvező mészköves és vörös permi homokkő talajnak köszönhetően, igen kedveltek. Az ország neves borszaküzletei és rangos szállodái is tőlük rendelnek. Kitartó szorgalommal, egyedülálló kertélményt kínálva sikerült elérniük, hogy minden palack boruk, az arborétum szórólapjaként vigye jó hírüket Európában. Szeretik és keresik a természetes alapanyagú fenyőrügy szörpjeiket és a szőlőmag olajjal készült kozmetikumaikat is. Éves szinten mintegy 30 ezer látogatót fogadnak, Programokat szerveznek, odafigyelnek a környezeti nevelésre és még jótékonykodásra is marad erejük, kitartásuk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK