2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emlékezés az elhunyt hozzátartozókra

2023. november 01. szerda, 18:33
Szerző: ZalaMédia
A nagyobb temetőkben gyászzenével, a Göcseji útiban pedig ökomenikus istentisztelettel is várták a látogatókat Mindenszentek alkalmával Zalaegerszegen. A megyeszékhely 11 temetője fogadja hosszabbított nyitvatartással az emlékezni vágyókat november első napjaiban.

A Mindenszentek napja a keresztények ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén tart. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként. 835-ben, IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismert ünnep volt. A hagyomány szerint egyetemes ünneppé is IV. Gergely pápa tette. A katolikus és az ortodox keresztény egyházak ünnepe Magyarországon 2000-től munkaszüneti nap.

A november 2-i halottak napja az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben szenvedő hívekért imádkozik, rájuk emlékezik. A holtak tiszteletének szánt, róluk megemlékező ünnep már az ókori Rómában is létezett feralia néven. Az egyházban először 998-ban ünnepelték önálló ünnepként a Halottak napját. Szent Odiló clunyi bencés apát kezdeményezése volt, hogy a mindenszentek napja után, amely az üdvözült lelkekre emlékezik, emlékezzenek meg valamennyi elhunyt hívőről is.
Mindenszentek és halottak napján a világ kicsit elcsendesedik, a temetőkben és más emlékhelyeken pedig mécsesek sokasága idézi meg az elhunytak emlékét.

Zalaegerszegen már a délelőtti óráktól kezdve sokan keresték fel a temetőket a munkaszüneti napon. A sírkertek reggel 6 órától este 8-ig fogadják a hozzátartozókat.

 

Forrás: Wikipédia

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK