2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emlékműsorok a Nemzeti Összetartozás Napján

2022. június 05. vasárnap, 15:11
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A legszomorúbb gyásznap volt egykor, a 2010-ben hozott törvényrendelet alapján a Nemzeti Összetartozás Napjaként is szolgál a nemzet egyik legnagyobb tragédiájának, a trianoni békediktátum aláírásának évfordulója. Idén Zalaegerszegen a szokásosnál nagyobb volumenű ünnepséget rendeztek ez alkalomból, három helyszínen: a Dísz téren, a Rózsák terén lévő székelykapunál és a Bajcsy-Zsilinszky téren az országzászlónál.

Rajtunk múlik, képesek vagyunk-e talpra állni

A békediktátum 102. évfordulója alkalmából a Dísz téren népzenei és néptánc flashmobbal indult délelőtt a rendezvény. A város több népzenei együttese működött közre, és számos néptánccsoport ropta a táncot, betöltve a teret. Figyelemfelhívó volt a nemzeti színű zászlót kísérő felvonulás a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület vezetésével, mely az ünnepség következő helyszínéig, a Rózsák teréig, majd a Bajcsy-Zsilinszky térre vonult. A Rózsák terén ifj. Böjte Sándor Zsolt képviselő mondott beszédet. 

- Nemzeti önbecsülés nélkül nincs nemzet. Nem mondhatunk le nemzetünkről, hagyományainkról, kultúránkról, történelmünkről, önmagunkról. A mai nap az újrakezdés ünnepe is. Rajtunk múlik, képesek vagyunk-e túllépni, talpra állni. Napestig lehetne sorolni az igazságtalanságokat, a keserű tapasztalatokat, mely a nagyszüleink generációját és a miénket is ért – mondta többek között az erdélyi származású képviselő – Egy tollvonással kerültek idegen földre a magyarok, megfosztva a legelemibb kapcsolataiktól.

A megemlékezésen közreműködött a Völgyi Banda és Bellus Attila színművész. S ahogy a Rózsák terén, úgy a Bajcsy-Zsilinszky téren is harangszót követően kezdődött az ünnepség. Az egykori tragédia bekövetkeztét szintén országszerte zúgó harangok jelezték, ahogy erre Balaicz Zoltán polgármester a beszédében utalt is.

- A nemzet sírba tételekor is zúgtak a harangok. 102 év, régen négy emberöltőnek számított. A XX. században azonban minden más. Felgyorsult az idő járása. Nem is lehetett feldolgozni a velünk történteket. Kevés volt az idő, hogy Trianon valóban történelemmé váljon. A kommunizmus idején mindent elkövettek, hogy kitöröljék ennek még az emlékét is. Mert az összefogás veszélyes, azt meg kellett akadályozni. Nem szólhattak a legszebb irodalmi művek sem a hazaszeretetről. A gyönyörű vallomások csak a rendszerváltás után kerültek elő. Mohácshoz hasonló veszteséget élt meg a nemzet, vagy még nagyobbat, hiszen Erdély akkor megmaradt. A feladatunk ma határon innen és túl, hogy mindez történelemmé sűrűsödjön. A hitünk és küldetésünk megőrzésével. A szomszédos magyarokkal együtt a 15 milliós magyar nemzet hatékonyan képviselje az érdekeit Európában. Az összefogás fontossága a nagy tanulság, e nélkül semmire nem jutunk. 

A műsorban közreműködött a Városi Fúvószenekar, Bot Gábor és Hertelendy Attila színművészek, valamint a Pálóczi-iskola növendékei.

A program végén koszorúzásra került sor, ahol többek között Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, országgyűlési képviselő és Magyar János, a testvérváros Lendva, egykori polgármestere, országgyűlési képviselő, is tiszteletét tette. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK