2023.04.01., szombat - HugóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fesztiválnyitó szoboravatással

2022. augusztus 27. szombat, 10:48
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Táncosok, zenészek, hagyományőrző egyesületek, testvérvárosi delegációk, valamint a városvezetés felvonulásával vette kezdetét a Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték rendezvénysorozat.

Elkészült a modern várost ábrázoló makett

A menet péntek délután a Kazinczy téri nagyszínpadtól indult, és a polgármesteri hivatal előtti téren fejeződött be, ahol egy rendhagyó zöld liget várta a közönséget. A legkisebbek örömére, a fesztivál tematikájához illően egy vadászlest is felállítottak.  Balaicz Zoltán polgármester a háromnapos eseményt megnyitva elmondta: idén egy fontos jubileumot ünneplünk, mégpedig a város első írásos említésének 775. évfordulóját. Ez a hosszú idő mindenképpen büszkeségre kell, hogy sarkaljon bennünket. Örül, hogy a koronavírus-járvány után végre ismét együtt lehetünk, és hogy a testvérvárosaink képviselőit is fogadhatjuk, akikkel 2019 óta nem találkozhattunk.

A fesztivál nyitányaként egy újabb köztéri művel gazdagodott a város: a polgármesteri hivatal előtt avatták fel Farkas Ferenc szobrászművész új városmakettjét, mely immár a modern Zalaegerszeget örökíti meg. A polgármester az avatás apropóján kiemelte: jeles évfordulók alkalmával régóta szokás, hogy egy-egy köztéri alkotás készül. Ez most sincs másképp. Éppen 775 éve annak, hogy Zalaegerszeget először említette egy oklevél Egurscug néven; ebből az alkalomból most egy új városmakett készítésére kérték fel Farkas Ferenc szobrászművészt. Az alkotó korábban már megmintázta a régi város, vagyis az egykori, 17. századi vár látképét, mely a nagytemplom előtt látható. A két makettel tulajdonképpen egy történelmi sétát tehet a látogató, hiszen múlt és jelen összekapcsolódik – hangzott el.  A makettet Balaicz Zoltán, és Farkas Ferenc avatták fel, Bali Zoltán alpolgármester és dr. Kovács Gábor főjegyző társaságában. 

Az új alkotással kapcsolatban Farkas Ferenc érdeklődésünkre elmondta: nem teljes városmakettről van szó, hanem a belváros egy része került rá a bronz kompozícióra. Nagyjából a Csány tér – Kossuth utca – Piac tér – Zrínyi gimnázium – Vizslapark, illetve az autóbuszállomás – Bíró Márton utca vonalán lévő épületek. A mészkő talapzaton álló, 170x200 centiméteres alkotás minden egyes darabját meg kellett mintáznia a művésznek, bár ahogy mondja, az új technikai vívmányok – mint például a 3D-s nyomtató – sokat segítettek a munkában. A makett egy felnagyított várostérkép alapján készült, de sok épületet is lefotóztak és a Google térképet is használta. Így próbált a valóságnak megfelelő arányokat és utcaszerkezetet kialakítani. Az alkotást több darabból öntötték ki, majd az egyes részeket összehegesztették. A munka legelején speciális gyurmából építette fel a várost, minden egyes házikót rátett, és igyekezett növényeket is „telepíteni” a makettre. Az alkotásra tájékozódást segítő feliratok is kerültek. 

A jubileumi évforduló alkalmából, az avatást követően emlékplakettet vehetett át dr. Gyimesi Endre, volt polgármester és Tuboly Andrea, a Zalaegerszegi Tourinform Iroda vezetője.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK