2023.06.09., péntek - FélixZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hetvenéves a megyei könyvtár

2022. október 12. szerda, 19:29
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Hetven évvel ezelőtt, 1952. október 12-én jött létre a Zala Megyei Könyvtár. A jeles évforduló alkalmából ünnepségre várták a jelenlegi és egykori kollégákat, valamint a társintézmények munkatársait a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár rendezvénytermébe.

Hagyományos funkciók, közösségi terek

Mint azt Kiss Gábor igazgató bevezetésképpen elmondta: a születésnapra jubileumi arculattervet készíttettek Orbán Ildikó grafikussal. Ennek egyes elemei ajándékcsomagként szolgálnak; például azok a kis könyvjelzők, melyeken közéleti szereplők vallanak néhány mondatban arról, hogy számukra mit jelent a könyvtár. Az igazgató közülük dr. Monok Istvánt, az MTA könyvtárának főigazgatóját idézte, aki szerint a könyvtár nem más, mint az egyensúly helye, az arany középút. Jelezve: a bibliotékák folyamatosan fejlődnek, technikailag megújulnak, ám hagyományos funkciójukat mégsem veszítik el, sőt jó értelemben fékezik valamelyest a rohamtempójú változást.

Vigh László, Tóth Renáta, Kiss Gábor, Nitsch Erzsébet és Balaicz Zoltán az ünnepi rendezvényen

A jubiláló intézményt köszöntötte Vigh László országgyűlési képviselő, aki egy nyitott könyv alakú tortát ajándékozott a dolgozóknak. „70 indokom van arra, hogy köszöntselek Benneteket” felirattal. Mint fogalmazott: a könyvtáraknak ma is fontos szerepe van abban, hogy műveltebb legyen a helyi közösség.

Balaicz Zoltán polgármester szintén kifejezte jókívánságait, utalva arra is, hogy hetven év alatt sok minden megváltozott. Ma már egyre inkább okoseszközökön olvasunk, ami egészen más élményt jelent, mint valódi könyvet venni a kezünkbe. Az olvasási szokások és a technológiai változások miatt a könyvtárak új stratégiát dolgoztak ki, hiszen valahogy reagálniuk kellett a megváltozott körülményekre. Ügyesen nyitottak a fiatalabb korcsoportok felé, nap, mint nap különféle kulturális rendezvényeket szerveznek kicsiknek és nagyoknak. Így a hagyományos feladataik mellett valódi közösségi térré is változtak. A polgármester a születésnap alkalmából egy oklevéllel köszönte meg a könyvtárosok munkáját.

Vigh László átadja a születésnapi tortát az intézmény vezetőjének

A rendezvényen egy rövidfilm jóvoltából megelevenedett a könyvtár elmúlt hetven éve. Egykori kollégák, igazgatók, tagintézményvezetők idézték fel a nehéz és a felemelő pillanatokat, vagy éppen a vidám történeteket. Az 1952-es Kossuth utcai nyitás után két évvel jött létre a gyermek- és ifjúsági könyvtár, elindult a helyismereti gyűjtemény, később a Nádas Péter bibliográfiai- és kiadványgyűjtemény. 1963-ban önálló városi könyvtár létesült, akkor még a Gárdonyi utcában. Később aztán ez a részleg a VMK épületébe költözött. A megyei könyvtár mai épülete a törvényszék szomszédságában 1967-ben készült el. Deák Ferenc nevét 1988-ban vette fel az intézmény. Kiss Gábor – aki 1992 óta vezeti a megyei könyvtárat – a filmben többek között elmondta, hogy mindvégig fontos volt számukra a határon túli magyar kapcsolatok ápolása, valamint hogy a kisebb településeken is biztosítsák a könyvtári ellátást. (A kistelepüléseken évtizedek óta dolgozó könyvtárosok emléklapot kaptak, a „Zala Megyei Könyvtárügyért” díjat pedig Pappné Beke Judit vehette át az eseményen.)

A megyei és a városi könyvtár fenntartója többször is változott (megyei- és városi tanács, megyei- és városi önkormányzatok), majd 2013-tól a két intézmény egyesült, a fenntartója pedig a zalaegerszegi önkormányzat lett. A megyei és városi könyvtári szervezethez 2016-ban csatlakozott a kertvárosi Apáczai Csere János Tagkönyvtár is, így az „anyaintézmény” mellett immár két tagkönyvtárba és öt fiókkönyvtárba várják az olvasókat. Az elmúlt években számos fejlesztés és belső felújítás történt a központi épületben. A megyei könyvtár nemrég "családbarát hely" és "minősített könyvtár" elismerő címet is kapott.

Kiss Gábor és Tóth Renáta az ünnepi tortával

Érdekességképpen elhangzott, hogy a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár egyik jogelődjét, a zalaegerszegi körzeti könyvtárat 1950-ben hozták létre, 1952-ben ez alakult át megyei könyvtárrá. Az intézmény jelenleg 340 ezer dokumentummal büszkélkedhet, ezek jórészt könyvek, de folyóiratok, újságok, hanglemezek, CD-k, hangoskönyvek is találhatók a gyűjteményben.

A születésnap alkalmából a rövidfilm mellett egy imázsfilm is készült, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy könyvtárba járni még az okoseszközök korszakában is jó dolog.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK