2022.05.18., szerda - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hinni a jóban, a változás szükségességében

2019. július 06. szombat, 13:50
Szerző és fotó: Antal Lívia
A zalaegerszegi Szent Rafael Kórház Perinatalis Intenzív Centrumának (koraszülött intenzív részleg) dolgozói vehették át a kórház emlékplakettjét, mint a legrangosabb elismerést az Arany Bárány Hotel télikertjében tartott Semmelweis-napi ünnepségen.

Semmelweisi üzenetek az egészségügy ünnepnapján

Dr. Halász Gabriella főigazgató beszédében felidézte az elmúlt év eseményeit. Mint mondta, idén fejeződött be a legnagyobb beruházás, a zöld épület rekonstrukciója, ahol a pózvai telephelyről beköltözött osztályok: az onkológia, a pulmonológia és a kardiológiai rehabilitáció immár korszerű körülmények között végezheti munkáját. A szívcentrum létesítésével mindez 5,6 milliárd forintot tett ki. Mintegy 200 millió forintból új műszerparkot kapott a patológia, továbbá csőposta-rendszert létesítettek, ami a vizsgálati anyagokat és a gyógyszereket szállítja a részlegek között. Új kézfertőtlenítőkkel szerelték fel a helyiségeket, amelyeket a betegek és hozzátartozóik is használhatnak. A betegbiztonság növelésére 200 millió forint pályázati támogatást fordítottak, említette többek között, majd bejelentette, hogy a rendelőintézet is megújulhat külsőleg a fenntartó 300 millió forintos pályázatából.

Új technológiai és terápiás eszközöket szereztek be, melynek köszönhetően elvégezték az első katéteres szívműtétet. Alváslabort nyitottak, a daganatos betegségek kezelésében új eljárásokat vezettek be. Hangsúlyozta, a gépek, műszerek és új technológiák mögött ott van a dolgozók, az orvosok, nővérek tudása, a folyamatos szakmai fejlődés igényével. Mindezt maga a szervezet, a munkatársak közötti együttműködés tartja össze, ami nélkülözhetetlen a gyógyításban. Semmelweis Ignác életútja, munkássága, a változás szükségességében való hite születésének 201. évében is zsinórmérce az egészségügy számára, szögezte le.

Dr. Kecskés Gábor orvos-igazgató dr. Magyar Imre Behrens doktor és társai című 1974-ből való írását olvasta fel, rámutatva, hogy 45 évvel ezelőtt is hasonló problémák terhelték az egészségügyi dolgozókat, mint ma. A nehézségek mindig lesznek, ez így van ma is, a digitalizáció világában, amikor korszerű műszerek segítik a gyógyító munkát. A jóra azonban most is gondolni kell, hogy a betegekhez őszinte szívvel tudjanak fordulni.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere arról beszélt, hogy az önkormányzat bár soha nem volt fenntartója a kórháznak, de mégis a lehetőségei szerint segíti annak munkáját. Ide sorolta, hogy az elmúlt időszakban 353 millió forintot fordítottak az egészségügyi alapellátás fejlesztésére. A kórház körüli parkolási gondok enyhítésére a Mátyás király utca felújításával 20 új megállóhelyet létesítenek. A Zárda utcában 45 új parkolóhellyel számolhatnak a Mindszenty-iskola torna- és vívócsarnoka megépítésével, valamint 16 új férőhellyel a Szent László és a Tomori Pál utca kereszteződésében.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos fontosnak nevezte az egészségügy fejlesztését. Kitért arra, hogy 2020 januárjában 14 százalékos, novemberében újabb 20 százalékos, végül 2022 januárjában további 30 százalékos egészségügyi szakdolgozói béremelés lesz.

A Semmelweis-napi ünnepségen a hagyományokhoz híven kitüntetéseket, valamint főorvosi és adjunktusi kinevezéseket adtak át.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK