2021.03.05., péntek - Adorján, AdriánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ismét segít a város

2020. november 17. kedd, 17:18
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszeg önkormányzata a koronavírus-járvány második hulláma miatt november 16-ával ismét elindította a „Segít a város” elnevezésű karitatív akcióját a 70 éves, illetve a 70 év feletti egyedülálló lakosok ellátása érdekében. A kezdeményezés új szereplője a Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központ, melynek munkatársai a hatósági házi karanténra kötelezett egyedülálló lakosoknak segítenek mindennapi életvitelükben.

Az idősekről és a karanténra kötelezettekről gondoskodnak

– Városunkban számos intézkedést hoztunk tavasszal a koronavírus terjedése miatti veszélyhelyzet kapcsán. Ezúton is köszönöm a mintaértékű összefogást, a felajánlásokat, a rengeteg segítséget, kezdte tájékoztatóját Balaicz Zoltán polgármester a városháza előtti téren. Mint mondta, sajnos a fertőzés második hullámában hazánkban és a világon mindenütt gyorsabban terjed a vírus, és többeket elér, mint az első hullámban. Mivel a megbetegedés elsősorban az időseket veszélyezteti, ezért a következő időszakban is ezen korosztály védelmét, segítését, ellátását tekintik legfontosabb önkormányzati feladatuknak. A polgármester, mint mondta, de együttműködést is kér a város valamennyi idős polgárától, hogy saját érdekükben csökkentsék a személyes találkozások számát a következő hetekben.

– Zalaegerszegen jelenleg 8368 fő a 70 év feletti életkorú: 63 százalékuk hölgy, 37 százalékuk pedig férfi. Szerencsére legtöbbjüknek van a városban közvetlen családtagja, gyermeke, unokája, hozzátartozója, akik minden támogatást megadnak szüleiknek, nagyszüleiknek ezekben a nehéz időkben – mondta a polgármester. – Ugyanakkor élnek a városban olyan idősek, akik egyedülállóak, magukra hagyottak és nincs senki, aki segítene nekik. Őket célozva indítja el önkormányzatunk újra a „Segít a város” hivatalos kezdeményezést. Kérjük, hogy csak azok a 70 éves, vagy 70 év feletti zalaegerszegi idősek éljenek ezzel a segítséggel, akiknek hozzátartozóik nem tudják ezt megoldani! Tavasszal mintegy 100 fő élt ezzel a lehetőséggel.

A bevásárlásra, gyógyszerkiváltásra, csekkbefizetésre irányuló kérést a polgármesteri hivatal fogadja a 06-92/502-194 hivatali telefonszámon hétköznapokon, 8-14 óra között, emailben pedig a segitavaros@zalaegerszeg.hu címen. A segítség kéréséhez kérelmet kell kitölteni az igénylő adataival, amit szintén el lehet küldeni az előbb említett email címre. A kérelem a https://zalaegerszeg.hu/tart/index/351/SEGIT_A_VAROS címen tölthető le. Akinek nincs otthon internet hozzáférése, ahhoz a telefonos jelzés után kimegy az igazolással rendelkező önkéntes, akivel papír alapon kitöltheti az igénylő a kérelmet.

Akik hatósági házi karanténra kötelezettek és nem tudják megoldani saját ellátásukat rokonok, ismerősök vagy szomszédok révén, nekik a Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központ nyújt segítséget. Az erre vonatkozó igényt a 06-92/316-930 és a 06-92/312-034 telefonszámokon lehet jelezni hétköznapokon 8 és 16.30 óra között.

– Sajnos az ilyen súlyos veszélyhelyzetek esetében is vannak rosszindulatú csalók, akik megpróbálják kihasználni a nehéz helyzetben lévőket – hívta fel a figyelmet a polgármester. – Ezért az igénylők ellátását személyenként végig ugyanazzal az önkéntessel igyekezünk megoldani. Az idősek pedig minden esetben ragaszkodjanak a hivatalos, polgármesteri pecsétes igazolás bemutatásához. Előzetesen azt is közölni fogjuk telefonon, hogy név szerint kit várjanak. Senki mást ne engedjenek be lakásukba! Segítőinket gyakran kísérik egyenruhás polgárőrök, néha rendőrök is. A városi rendőrkapitánnyal történt egyeztetés alapján a tetten ért, vagy később elfogott csalókkal szemben a lehető legkeményebb szigorral lépnek fel a rendvédelmi szervek.

A meghozott döntések azt szolgálják, hogy a világjárvány negatív hatásai a lehető legkisebb mértékben érintsenek bennünket, zalaegerszegieket! Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a vírus terjedését nem lehet a város határain megállítani, mint ahogy a világban sem. Ezért fontos megtennünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy közösségünk épségben, erőben és egészségben vészelje át az előttünk álló időszakot. Felelősségteljes magatartással, egymásra fokozottan figyelve, a szabályozásokat betartva, ahogy azt mi, zalaegerszegiek mindig is tenni szoktuk, hangsúlyozta végül Balaicz Zoltán polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK