2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jesch Aladárra emlékeztek a MOGIM-ban

2018. október 11. csütörtök, 18:47
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Újabb alkotással gyarapodott a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum szoborparkja. Jesch Aladár (1922-2017) geofizikus mellszobrának elhelyezésével immár tizennyolcra bővült az emlékparkban lévő alkotások száma, mellyel a szakmai nagyjai előtt tiszteleg az intézmény.

A tavaly (95 esztendős korában) elhunyt Jesch Aladár Budapesten született, tanulmányait a fővárosban, majd Drezdában végezte. Hazatérve frissen végzett gépészmérnökként a MAORT beszerzési osztályára került, majd 1950-ben Nagykanizsára költözött, ahol a vállalat fúrási üzeménél dolgozott. Gépészmérnöki végzettsége mellett az évek folyamán geofizikussá képezte magát; munkája pedig főleg a mélyfúrási geofizikai eszközök fejlesztéséhez kötődött. Egészen 1985-ös nyugdíjba vonulásáig műszer- és technológiafejlesztéssel foglalkozott.

Felavatták a kanizsai geofizikus szobrát

Pályi András, Dénes Sándor, ifj. Jesch Aladár, Bock János és Tóth János a geofizikus szobra előtt

A geofizikus mellszobrát (mely Gáspár Géza szobrászművész alkotása) – Tóth János, az olajipari múzeum igazgatójának köszöntője után – Dénes Sándor Nagykanizsa polgármestere, valamint Bock János a Geoinform Kft. üzletfejlesztési vezetője leplezte le. Jesch Aladár életéről és munkásságáról többek között elmondták: nemcsak az olajipar születésénél és a mezőkön volt jelen, hanem oktatott, tolmácsolt és szakkönyveket is fordított. Aktív évei a nyugdíjazását követően sem értek véget, sőt a rendszerváltozás után Nagykanizsa közéletének (önkormányzatának) is kiemelkedő alakja lett.

Évtizedeken át szolgálta hivatását és embertársait. Nemcsak kiváló szakember volt, hanem igazi értelmiségi is, aki komolyzenei és irodalmi műveltséggel rendelkezett, és a magyar nyelv szépségeire is mindig felhívta környezete figyelmét. Közel egy évszázad küzdelmes munkája áll mögötte. Hosszú, és tartalmas életet élt, aminek elismeréseképpen – halála előtt néhány hónappal, 95 esztendős korában – Nagykanizsa díszpolgárává avatták.

A tárlatot Pályi András (jobbról) és ifjabb Jesch Aladár (középen) nyitotta meg

A szoboravató ünnepség után egy tárlat is nyílt az olajipari múzeumban, mely a geofizikus életét és tevékenységét mutatja be különféle személyes dokumentumok, oklevelek és fotók alapján. Jesch András munkásságát Pályi András az Eötvös Lóránd Geofizikai Alapítvány kuratóriumának elnöke méltatta. A kiállítást pedig ifjabb Jesch Aladár (a geofizikus fia) ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, felelevenítve néhány érdekes és szívhez szóló családi történetet is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK