2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kenyérszentelés a nemzeti ünnepen

2022. augusztus 21. vasárnap, 13:54
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az ország születésnapjaként emlegetett nemzeti ünnepen, augusztus 20-án, Szent István királyt, az államalapítást és az új kenyeret ünnepeljük. Ilyenkor szokás a szentmise után az új kenyér szentelése, ünnepélyes felszelése és annak közös elfogyasztása. Mint sok éve már, most is az olai Jézus Szíve templom volt ennek a szertartásnak a helyszíne.

Az eseményen, melyen a megyei és városi vezetők, és a történelmi egyházak képviselői is jelen voltak, Bali Zoltán alpolgármester mondott elsőként köszöntőt. Szent István intelmeiből idézve szólt a tisztes életről, a világi és egyházi törvényekről. Korszakos uralkodóként és ügyes stratégiai gondolkodóként jellemezte Szent Istvánt, Magyarország fővédőszentjét, akinek legfontosabb intézkedései közül több még ma is érvényben van.

Szintén köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Úgy fogalmazott, az ország mindig nagy korszakok idején tudott fejlődni. Ilyen volt Szent István és Mátyás király uralkodásának ideje és reméli, most is ilyen időszakban vagyunk.

Az új kenyeret Ocsovai Grácián plébános szentelte meg. Majd dr. Sifter Rózsa főispán, Vigh László, Balaicz Zoltán polgármester, Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő, Hodánics Péter református, és Zsugyel Kornél evangélikus lelkész közreműködésével szelték fel azt. A kínálást pedig a Caritas csoport önkéntesei vállalták. Az ünnepélyen hangszeres zenével közreműködött Patai Rebeka és Tóth Barnabás. 

A városi ünnepség helyszíne ezután a falumúzeumba tevődött. Augusztus 20. számukra még egy okkal több az ünneplésre. 54 évvel ezelőtt, 1968-ban az országban elsőként Zalaegerszegen nyílt skanzen. Ezekre emlékezett köszöntőjében dr. Kostyál László múzeumigazgató, mint házigazda, és Balaicz Zoltán polgármester. A kulturális blokkot a gellénházi Vajda József Népdalkör, a magyarok számára tisztelt étellel, a kenyérrel kapcsolatos összeállítása indította. A Korona Pékség felajánlásának köszönhetően ötféle kenyeret lehetett kóstolni. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK