2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kijelölték a Mérlegház és az új szobor helyét

2024. február 16. péntek, 11:57
Szerző, fotó: Pánczél Petra
Új közösségi teret alakítanak ki a zalaegerszegi belváros északi részén, a vásárcsarnok mögötti területen. A Kovács Károly Városépítő Program keretében megvalósuló beruházás részeként visszaépül a Mérlegház.

Májusra új közösségi tér jön létre a zalaegerszegi vásárcsarnok mögött

A Mérlegház helyét már kialakították

A projekt részleteiről a helyszínen tartott sajtóbejárást Balaicz Zoltán polgármester, Bali Zoltán alpolgármester és Böjte Sándor Zsolt, a térség önkormányzati képviselője. A polgármester bevezetésképpen felidézte: régi terv, hogy az 1930-as években létesült Mérlegházat visszaépítsék. Az épületet évekkel ezelőtt a Munkácsy utca felújításakor bontották el, mely helyi védelem alatt állt. Már akkor megfogalmazódott, hogy helytörténeti értékei miatt később újra felépítik. Mára az egész piac mögötti terület rehabilitációja indokolttá vált – folytatta a polgármester. 

Böjte Sándor Zsolt, Balaicz Zoltán és Bali Zoltán a sajtóbejáráson

Hozzátette: a Mérlegház visszaépítésével együtt egy új közösségi tér is létesül a vásárcsarnok mögötti részen. Padokat, új zöldfelületetet és parkolókat alakítanak ki. Emellett az egerszegi végvár bástyáját is megidézik: egyrészt cölöpökből épült várfallal, másrészt pedig azzal, hogy a vár emlékéhez illően felállítanak egy új köztéri szobrot. A várvédő katona alakját Farkas Ferenc szobrászművész formálja meg. A történeti hitelesség érdekében dr. Vándor László régész, nyugalmazott múzeumigazgató véleményét kérte a városvezetés. Az ő nevéhez kapcsolódik ugyanis az egerszegi végvár régészeti feltárása.

A közösségi tér látványterve

Balaicz Zoltán azt is elmondta, hogy a Mérleg tér szomszédságában egy másik nagy projekt is zajlik: egy magánberuházás keretében elkezdődött a volt KÖBTEX bontása, ahol új épületeket alakít majd ki a tulajdonos. Így a belváros egész észak-nyugati része megszépül.

A sajtótájékoztatón Böjte Sándor Zsolt kiemelte, hogy az elmúlt 15-20 évben már sok fejlesztés történt a környéken. Megújult a stadion, a vásárcsarnok, felépült a kézműves piac és új közlekedési csomópont is létesült a Budai Nagy Antal utcai szakaszon. Jelenleg a Mérleg tér út- és közműépítési munkái zajlanak és már a Mérlegház helyét is kialakították. Bízik benne, hogy egy szép és sokak számára használható közösségi tér jön létre. Megoldva ezzel a piac környékének parkolási gondjait.

(Forrás: Facebook/Balaicz Zoltán)

Bali Zoltán mindehhez hozzátette: a tervek szerint május végén adják át a 360 négyzetméteres új közösségi teret, melynek központi eleme a Mérlegház lesz. A fejlesztéssel új zöldfelület, kerékpártárolók, padok, köztéri szobor létesül, valamint részlegesen visszaépítik/megidézik a bástyát. Emellett 36 új parkolót alakítanak ki. Az alpolgármester jelezte: a projekt részeként szigetelik a vásárcsarnok tetejét, megújítják a nyílászárókat, valamint új kamerarendszert is kiépítenek az épületen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK