2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kustánszeg fergeteges falunapján

2017. augusztus 25. péntek, 17:56
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Világháborús emlékművet és felújított utcákat avattunk, de szórakoztató és sportprogramokat is szerveztünk augusztus második hétvégéjén a XXI. Kustánszegi Napok alkalmából – mondta érdeklődésünkre Bécs Tiborné, a kistelepülés polgármestere.

– Pénteken a Tájháznál nótaesttel, a sörsátornál vidám Fáraó bállal indult a háromnapos eseménysor. Szombaton pedig a Göcsej Horgászegyesület halfogóversenye startolt a tóparton, ami halászlékóstoltatással egészült ki. E helyen strandröplabda-tornán is részt vehettek, illetve szurkolhattak az érdeklődők. Délután a templomdombra jöttünk el mintegy félszázan, hogy felavassuk az első és második világháborús áldozatainknak egymilliós pályázati forrásból állított új emlékművünket. A templomdombon található 37 hősi halott emléktábláinak feliratai már-már olvashatatlanok voltak, ezért is döntöttünk úgy, hogy kerüljenek föl a református és katolikus áldozatok, a turulmadarat ábrázoló emlékmű külön-külön oldalára.

A műsorban közreműködött Bálint Csaba, az Orfeum Vándorszínpad kitűnő tenorja, aki illő dalbetétekkel adta meg az ünneplés alaphangját. A méltóságteljes megemlékezésen a tisztelgő falubeliek előtt mondott köszöntőjében Vigh László, miniszteri biztos meleg szavakkal gratulált az elért eredményeinkhez, sikereinkhez. Az országgyűlési képviselő örömmel vette, hogy nem felejtkeztünk el a múltunkról, a háborúkban hősi halált haltakról. Zárásként Radványi Kálmán gondolatsorát idézte az őrségen állók, „vártán vigyázók” szerepéről, tragédiájáról. Az emlékműre, az elhunyt mártírokra Görbe László plébános kérte Isten áldását. Az ünnepélyen jómagam arról is szóltam, hogy egy helyi közösséget arról is meg lehet ítélni, hogy miként néz szembe saját múltjával, hogyan éli meg hagyományait, miként gondozza történelmének épített és szellemi környezetét, tiszteli-e az ősöket, kellőképpen becsüli-e a fölmenőit. Mindenképpen tisztelegni kell azok előtt, akik életüket áldozták nemzetünkért, hazánkért, a szabadságunkért. A temetőink, emlékhelyeink állapota sokat elárul rólunk.

Kustánszegen őseink nyugvóhelyeinek és az emlékművek rendezettségére, gondozottságára mindig nagy gondot fordítottunk. Nincs magyar család, amelyiknek a fölmenői között ne akadna olyan, aki részt ne vett volna valamelyik világégésben. Sokan a haza szent földjétől távol nyugszanak. A településen, mi, immár két helyszínen is tudunk emlékezni a hősökre. A turulmadár, Attila kora óta a magyarság hadi jelképe. A monda szerint e madár vezette őseinket Attila földjére, így lett hazánk: Pannónia. Az emlékművet Becs Ernő teskándi kőfaragó készítette.
Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a XX. Század Intézet pályázatán kapott pénz egy részéből a Kossuth utcában lévő másik emlékművet is megtisztíttattuk, sőt a környezetét is sikerült méltó módon rendbe tenni. Itt szegély és kőágy kialakítására is sort kerítettünk.

Az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatuknak 10 milliós támogatási keretet biztosított a kormány, amiből aszfaltozni tudtuk a Kossuth Lajos utca egy szakaszát és a Jókai utca legvégét, a Dózsa György utca kisebb szakaszát, valamint a Táncsics utcát teljes hosszában. A Zala-Depo Kft. kivitelezésében most egy dinamikusan terhelhetőbb új, erős réteget kaptak az utcafelületek.
Az ünneplőkkel együtt ez után a sportpályára mentünk, ahol már javában zajlott öt csapat – köztük a csonkahegyháti főző-team – részvételével a dödöllefőző verseny, a palacsintasütés, a babgulyáskészítés. A 2–8 fős gasztro-csoportok étkeit Fazekas István jegyző és Panácz Antal nyugalmazott pedagógus zsűrizte, de minden résztvevőt egységesen jutalmaztunk. A sportöltöző melletti véradósátorba a Vöröskereszt képviselete települt ki. Az egészségsátorban vérnyomás- és vércukormérést is végeztek.

A helyi öregfiúk Lakhegy futballistáival játszottak barátságos mérkőzést. A gyerekeket ringlis, ugrálóvár és csillámtetoválás várta. Este zenés-táncos vigasság kezdődött: Pap Rita és Bodnár Attila; Csimszi Rudolf & Mónika; Matyi és a Hegedűs sztárok fellépésével. Volt Abba-show, színpadra jött Székely Szilveszter táncos, a Cserta Néptáncegyüttes, a salom-vári amatőr tánccsoport, a cseszt-regi Magic4Dance hastánc csoport. A báli zenét Dynamit Zoli szolgáltatta. Vasárnap délelőtt ismét a Zalaegerszegi Városi Szabadidősport Szövetség által szervezett tóparti strandröplabda-bajnokság hozott izgalmakat.

– Mire lehet büszke a falu? – kérdeztük Gyenese Norbert alpolgármestertől.
– A félezer lélekszámú falu vezetése összetartó és egyfelé húz. Sok önkéntes munkát végzünk, hogy előbbre jussunk. Mintegy két évtizede szerencsére a turizmus is megjelent Kustánszegen, ahol mind a falu határában lévő 15 hektáros Kustánszegi-tó, mind a környező táj szépsége és vadállománya jelentős vonzerőként szerepel. Idén 16 rendezvényt szervezünk, köztük falukirándulást. A községben működik mozgóposta és rendőrségi megbízott. A Becsvölgyével közös Nyitnikék óvodába viszik a szülők az apróságokat. Van egy római katolikus és egy református templomunk is. A mezőgazdaság mostanság kisebb jelentőséggel bír, és az ipar sem számottevő. A jelentősebb bevételi források a turizmusból erednek. Kemping, panzió, hotel, vendéglátóhelyek is találhatók a településünkön.

Nevezetességünk a Tájház, továbbá a fából készült, szoknyás műemlék harangláb a 19. század elejéről, valamint a tíz figurából álló, a falut jelképező millenniumi emlékmű. Hétfőtől vasárnapig nyitva van az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT), de kulcsos ház is várja a bakancsos turistákat. Antal Ernő budapesti befektető vásárolt egy nagyobb területet a tóparton, melyre vadászházat épített. Létezik egészségjavító sóbarlang, a 9 személyes új falubusz pedig a falugondnoki teendők ellátását segíti.
A település számára kifejezetten előnyös további pályázatra nem találtunk, várjuk az ősszel megjelenő, 85 százalék támogatási intenzitású Leader kiírásokat. Alsófaluban a buszváróhoz közel eső területet szeretnénk parkosítani, új, komfortos buszvárókat létesíteni. A templomdombra egy legalább 8 méteres, a tájba és a környezetbe illeszkedő kilátót emelnénk. A focipálya mellett egy rendezvénypajta építésére is szükség volna.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK