2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Luther-szobor a protestantizmus 500. évfordulójára

2017. október 27. péntek, 16:00
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A reformáció 500. évfordulója alkalmából állítottak szobrot Luther Márton emlékére az evangélikus templom melletti téren. Zalaegerszeg új köztéri alkotását Farkas Ferenc szobrászművész készítette.

A szoboravatáson a protestáns egyházak képviseletében Steinbach József református-, és Szemerei János evangélikus püspök mondott köszöntőt. Elhangzott: örömteli, hogy Zalaegerszeg városa négy nappal a Lutheri-tanok kihirdetésének 500. évfordulója előtt, szobrot avat az új hit létrejöttének emlékére. A köztéri szobor ezúttal nemcsak a híveknek szól, hanem mindenkinek. Annál is inkább, mert maga a reformáció is egész Európa számára teremtett kulturális és szellemi értékeket.

Balog Zoltán mondott beszédet

A reformáció közös európai kincs

Az ünnepélyes ceremónián beszédet mondott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Kiemelte: a hitből mindig kultúra épül, hiszen a reformáció a nemzetek életét is alakította. A vallás kulturális hatása ugyanis nemcsak a protestáns közösségeket gazdagította, hanem az anyanyelvi kultúra terjedésével a nemzetállamokét is. A reformáció hatására Luther Márton és Kálvin János tanait magyar nyelven olvasták az emberek. Néprajzi kutatások pedig azt bizonyítják, hogy emiatt sokan Luthert és Kálvint magyarnak is hiszik.

Farkas Ferenc szobrászművész új köztéri alkotása az evangélikus templom mellett

Ezek a 16. századi kulturális kapcsolatok kicsit azzá is tették őket – fogalmazott a miniszter. Hozzátette: ehhez a szellemi és kulturális örökséghez és a benne rejlő igazsághoz ma is hűségesnek kell lennünk. A reformáció ugyanis Európa közös kincsei közé tartozik.

Luther Márton egész alakos bronz figuráját a püspökök és a miniszter kíséretében, Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester leplezték le.

Farkas Ferenc, Pál Attila, Vigh László, Balaicz Zoltán és Steinbach József az avatás után

Az szobor felállításán túl, az evangélikus templom melletti teret parkosították, mely ezentúl kisebb rendezvényeknek is otthont ad.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK