2024.07.25., csütörtök - Kristóf, JakabZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megszépültek a zsinagóga belső terei

2020. december 11. péntek, 19:29
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Befejeződött a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, vagyis az egykori zsinagóga belső tereinek felújítása. A beruházás a TOP-program egyik részelemeként valósulhatott meg. A projektzáró sajtótájékoztatón a rekonstrukció részleteiről és a következő időszak terveiről is beszámoltak.

Projektzárás a hangversenyteremben

A februári projektnyitó óta összesen 33 millió forintot fordítottak a zsinagóga belső megújítására – fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester. Felszedték az elavult parkettát, melynek helyére modern padlóburkolat került, új fénytechnikát kapott az intézmény, ezenkívül megszépült az öltöző és a vizesblokk is. Sor került továbbá festési munkálatokra, valamint részleges akadálymentesítésre. Egy nagy feladat van még hátra, mégpedig a fűtésrekonstrukció. Ez a következő időszak tervei között szerepel.

Örömteli, hogy további 27 millió forintból egy új versenyzongorával gazdagodott a hangversenyterem. Az adományozóknak ezúton is köszönik a támogatást. A polgármester szerint Zalaegerszeg egyik legfontosabb kulturális találkozóhelye a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem. Reméli, hogy a járvány belátható időn belül lecseng, és ismét színvonalas programoknak adhat otthont a ház.

Ezt erősítette meg Vigh László országgyűlési képviselő is. Kiemelte: a városnak kevés impozáns, műemléki épülete van. Az egykori zsinagóga viszont megmaradt az utókornak. Feladatunk, hogy ezt az értéket megőrizzük. Úgy látja, hogy a jövő év közepétől visszatérhet az élet egy normálisabb kerékvágásba. Annál is inkább, mert addig rendelkezésünkre állnak majd a vírusellenes oltóanyagok, amik segíteni tudnak a járvány megfékezésében.

Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója megköszönte, hogy megvalósulhatott a mostani fejlesztés. Mint fogalmazott: a hangversenyterem valóban a város legexkluzívabb kulturális tere. Fájó, hogy a felújítás eredményét egyelőre nem tudják megmutatni a közönségnek, de bíznak benne, hogy néhány hónap múlva jobbra fordul a helyzet. Addig is arra buzdít mindenkit, hogy figyeljék az intézményeik online csatornáit, közösségi oldalait, hiszen sok információval és érdekességgel készülnek.

A választókörzet önkormányzati képviselője, dr. Káldi Dávid elmondta: a járvány a negatív egészségügyi és gazdasági hatásokon túl a legnagyobb károkozást az emberi, közösségi kapcsolatok terén okozta. A kultúra lehet az az eszköz, ami segít mindezt visszaépíteni. Hiszen a kultúra nemcsak gyarapít és felemel mindannyiunkat, hanem egy összekötő kapocsként is működik az emberek között.

Bali Zoltán alpolgármester, projektfelelős hozzátette: a város tervei között szerepel, hogy a zsinagóga előtti teret, sőt az egész Ady utcát megújítsák. Az Iskola köztől kezdve egészen az uszodáig. Közmű- és burkolatrekonstrukció, valamint világításkorszerűsítés is szerepel a következő időszak céljai között. 2021 elején írják ki a közbeszerzést az érintett szakasz felújítására. A rekonstrukció a Kovács Károly Városépítő Program részeként várhatóan 2022-re készülhet el.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a hangversenyteremben zajlik az orgona tisztítása és hangolása is. A saját súlyuk alatt megrogyott homlokzati sípok javítása folyamatban van.
     

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK