2022.10.05., szerda - AurélZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Modernizálja, bővíti gyermekintézményeit

2021. június 29. kedd, 10:06
Szerző: Antal Lívia
Zalaapátiban gyermekintézmények fejlesztése jellemzi az évet: az óvoda belső átalakításával újabb mini bölcsődei csoportot hoztak létre, az óvoda udvarán rekortán sportpályát fektettek le, és mindeközben építik az iskola tornacsarnokát is. A legkisebbekre is figyelő településen a gyermeknapon adták át a Zalaapáti Ifjú polgára emléklapot. Az önkormányzat más programok megtartására is készül, melyek egyike az ezeréves bencés múlthoz kötődik.

Zalaapáti család- és gyermekbarát szemlélettel

– Tavaly a járványhelyzet miatt anyák napján és a Szent család napján is elmaradt az év újszülöttjeinek köszöntése, amit a korlátozások feloldásával idén már megtarthattunk. A gyermeknap kínálkozott a legjobb alkalomnak, melyen 12 kisgyermek családjának adhattuk át a Zalaapáti Ifjú Polgára emléklapot és az azzal járó babakötvényt. Számunkra a gyermek, a család érték; megbecsülésünket ily módon is szeretnénk kifejezni – emelte ki Vincze Tibor polgármester. – Örömünkre szolgál, hogy a közösségi élet visszatérhet. Új programban nem gondolkodunk, a hagyományos, jól bevált rendezvényeinknek szeretnénk helyt adni. A már egy évtizedet megélt Katonadal fesztiválunkat augusztus 8-án, vasárnap tartjuk. A bencések által épített templomunkat 240 évvel ezelőtt, 1781. szeptember első vasárnapján szentelték fel Szent Adorján tiszteletére, amelyre szintén készülünk a Zalaapáti plébániával és Cséry Gergő új plébánossal együtt. Leader-programba adtunk be pályázatot a jubileum méltó megünneplése érdekében. A rendezvényt szeptember 4-én, szombaton tartjuk, összekötve az apáti vigasságok és termelői vásárral. A délutáni rendezvényen fellép az időközben helyi lakossá vált Ihos József humorista, az ország Kató nénije.

Történelmi múltunk 240 évnél nagyobb távlatokban is kötelez, hiszen az 1019-ben alapított Zalavári Bencés Apátsághoz "ezer" szállal kötődünk. 2024 ugyancsak millenniumi év, mert az apátság másik adománylevele 1024-es keltezésű. Zalavárral együtt azt szeretnénk, hogy az ezer éves bencés múlthoz kapcsolódó tervezett fejlesztésekből valami elkezdődhetne 2024-ig mindkét településen.
Az Apáti települések találkozója idén is lesz. Képviseltetjük magunkat az eseményen, melynek házigazdája a Baranya megyei Somogyapáti lesz augusztus 14-én. Kiemelt rendezvényeink az állami ünnepek, melyeket mindig a napján tartjuk. Idén is. Az év hátraeső részére vonatkozó programjainknak is szeretnénk teret adni.

– Milyen feladatok kötik le az önkormányzatot a fejlesztések területén?
– Egészségház külső-belső energetikai felújítására a TOP-programon nyertünk 60 millió forintos támogatást tavaly. Az öszszeg nagysága miatt nyílt közbeszerzési eljárást kellett meghirdetnünk, ami időbe került. Mindeközben nagyon elszaladtak az építőanyagárak, ezért kiegészítő támogatásra adtunk be kérelmet. Azzal számolunk, hogy október környékén elkezdődhet a munka és három-négy hónapon belül a kornak megfelelő, modern egészségházat kaphatunk. Az intézmény fontos szerepet tölt be a térség egészségügyi alapellátásában. A fogorvosi szakellátást hét, a védőnői szolgálatot négy településnek biztosítja. A II. háziorvosi körzet pedig ugyancsak négy települést lát el velünk együtt. Az egészségház prevenciós programoknak is helyet ad.

Az iskola tornacsarnokának építése jól halad. Reményeink szerint az iskolakezdésre, a tanévnyitóra elkészülhet, még az októberi hivatalos átadása előtt. 2017 októberében nyílt meg az első csoport a mini bölcsődében, ahol ősszel a második csoportot is elindíthatjuk. A Magyar falu program Irány a pálya programja keretében az óvoda udvarán rekortán sportpálya épül, amelynek lehetőségét kijelölt településként kaptuk. Fáradozásaink beértek a gyermekintézmények fejlesztése terén. Büszkén beszélhetünk az óvoda és a bölcsőde épületegyütteséről is, ami a legmodernebb a térségben. Nagyon sok ünnepélyes átadást tervezünk őszre. A beruházások a pandémia alatt is zajlottak. Reméljük, a továbbiakban sem gátol majd munkákban, amely főként arra irányul, hogy újabb eredményeket érjünk el a fejlesztések, beruházások terén.

Mindemellett fontos szempontnak tartjuk az egészséges környezet, egészséges község kialakítását. Ennek érdekében már tavaly megkezdtük az új fák telepítését. Két utcában 30 fát ültetünk el az Agrárminisztérium zöldfelület-megújítási programja keretében. Mostanra megváltunk az összes kiöregedett, tájidegen tujától. A jövő utcaképének megtervezésére kertépítő szakmérnököt kértünk fel. Tájba illő, lombos fákat szeretnénk; mely fajták legyenek ezek, erről egyeztetünk majd a lakossággal. Az új fák telepítésében számítunk a Balaton Fejlesztési Tanácsra, amely reagált kérésünkre. Így az 50 helyett most már 90 százalékos támogatottságú pályázati lehetőséggel élhetünk. Ez nagy segítség, hiszen csak 10 százalékos önerőt kell majd biztosítanunk. Az Agrárminisztériumhoz is nyújtunk be pályázatot, újabb 30 fa reményében bízva – zárta a beszélgetést Vincze Tibor polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK