2023.04.01., szombat - HugóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ne tűnjön feledésbe a tragédia

2021. június 08. kedd, 18:27
Szerző: -pet-; Fotó: pP
1221 zalaegerszegi lakos halt meg koncentrációs táborokban az 1944-es deportálásokat követően. Összesen 375 helyi családot érintett a tragédia. Június 6-án, a holocaust 77. évfordulója alkalmából a megyeszékhelyi zsidó temetőben emlékeztek meg mindazokról, akik elszenvedték a borzalmakat; legyenek áldozatok, túlélők, vagy leszármazottak.

Emlékezés a holokauszt áldozataira

Emlékezzünk, hogy soha ne tűnjön feledésbe a tragédia, amit 77 évvel ezelőtt átéltek szüleink, nagyszüleink, rokonaink – fogalmazott beszédében Virágh Judit, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke. Mint mondta: szisztematikus kegyetlenséggel küldték halálba az embereket a fajelmélet ideológiája alapján. 1944 áprilisának végén 3009 embert zártak gettóba Zalaegerszegen. 1221 helyi lakos végezte koncentrációs táborban. Ezzel 375 család veszítette el álmait, vágyait, de emberi mivoltukat is. Pedig ez az 1221 ember, és az utódaik sokat tehettek volna a városért, a közösségért, ha hagyják őket élni, munkálkodni. Így a holokauszt évfordulóján a meg nem születettekre is gondolnunk kell – hangzott el.

Az ünnepségen részt vett Balaicz Zoltán polgármester is, aki mindenekelőtt megemlékezett a zsidó hitközség néhány hónapja elhunyt motorjáról, Siklósi Vilmosról. Jelezve, a járvány e téren is súlyos veszteséget okozott a városnak. A holokauszt évfordulója kapcsán elmondta: minden igazi európai közösség alapvető kötelessége, hogy emlékezzen a holokauszt áldozataira. Ma is nehéz feldolgozni mindazt, ami 1944-ben történt. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ez soha ne ismétlődhessen meg.

Nem szabad félni, mert félelemben élni lehetetlen, hiszen az összetöri az emberi lelket. Ezt el kell mondani a gyermekeinknek is – fogalmazott Radnóti Zoltán. A főrabbi ezt követően a Talmud három fontos tanítására hívta fel a figyelmet ünnepi beszédében: tudd honnét jössz, tudd hová mész, és végül tudd, hogy majd ki előtt fogsz számot adni.

A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően a leszármazottak, valamint a társadalmi és civil szervezetek képviselői elhelyezték az emlékezés köveit a temető emléktábláinál, ahol Preisz József, a hitközség örökös alelnöke mondott rövid beszédet. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK