2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nemzeti ünnepünk Keszthelyen és Hévízen

2018. március 16. péntek, 17:09
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc 170. évfordulója tiszteletére rendezett keszthelyi ünnepség résztvevői és szónokai a Fő térről indultak a Balatoni Múzeum elé, ahol egy szavalat és a himnusz eléneklése után Ruzsics Ferenc mondott köszöntőt.

Az egész hazát fölrázó, 17 hónapnyi hősies küzdelmet hozó példátlan esemény előtti tisztelgésében a polgármester kiemelte: a szabadságot a közös célokért tenni tudó és akaró, egységben lévő emberek vívták ki. Aláhúzta: a hazának mindannyian fontosak vagyunk, ezért nekünk is fel kell izzítanunk feltétlen hazaszeretetünket, hazafiságunkat. Isten segítségét kérve arra buzdított: az embernek teljes hűséggel és feltétlen erőkifejtéssel, odaadással kell helytállnia a munkájában, amit választott, vagy amire megválasztották, mert minden más csak vásári mutogatás, komédia.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője március 15 egységét a hazaszeretet, testvériség szabadság hármas tételében vélte felfedezni. A nemzeti egység, a nemzeti cél, a függetlenség jegyében 170 éve összefogott a főnemes a köznemessel, a jobbágy a katonával. A megosztott nemzetnek 170 évvel ezelőtt az egyetértés megvalósításával sikerült félretenni minden vagyoni és nemzeti különbözőséget az ország nyugodt fejlődéséért és együtt szembenézni az idegen hatalmakkal. Szerinte most is ugyanerre van szükség. Európát ugyanis olyan bevándorlás fenyegeti, ami gazdasági, kulturális, vallási téren is átrajzolhatja életünket. A hős és bátor zalai honvédek nyomdokain haladva egy célért: az ország biztonságáért, a gazdasági eredményeink megőrzéséért, a fiatalok és idősek segítéséért kell dolgoznunk – hangsúlyozta. Dr. Hermann Róbert történész a zalaiak kiemelkedő katonai és politikai teljesítményét, helytállását méltatta.

A Thermál Hotel elől induló fáklyás felvonulással kezdődő és koszorúzással záródó hévízi megemlékezésen a Tapolcai Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Hévízi Tiszta Forrás Dalkör, a Balatonfelvidéki Radetzky Huszár Egyesület, az Új Színpad Kulturális Egyesület, Fegyverneki Levente és Tóth Gábor is közreműködött. Aktuálpolitikai kitekintésekkel bővített ünnepi beszédében Papp Gábor Hévíz polgármestere szerint március 15. minden korban a szabadság szimbóluma marad, felmutatva a változás szelét, az ifjúság erejét. Történelmi mondanivalóját nem tudták megváltoztatni, bemocskolni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK