2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Padár példája

2018. június 23. szombat, 14:21
Szerző és fotó:Nemes Norbert
Padár, a Zalai-dombság és a Zalaapáti-hát területén elhelyezkedő község a nyugalom, a béke szigete.

– Szeretnénk, ha a jövőben is az egyetértés, a kiegyensúlyozottság és a megnyugvás aprófalucskája maradnánk, de persze nem zárkózunk el attól, hogy egyre többen felkeressék a tavaly év vége óta önkormányzati tulajdonába került, másfél hektáros halastavunkat, ahol az 1992-es alapítású Hegyalja Horgászegyesület tagjai pontyot, amúrt, kárászt, csukát és keszeget is kifognak. A terv merész, de szeretnénk itt pályázati segítséggel egy csinos szabadidő központot létesíteni, ahol a természetbarátok is megpihenhetnének – mesélte Németh Imre, a község polgármestere, akit elöljáróban arra kértünk, hogy ossza meg velünk, milyen programokkal keresik a helybéliek kedvét.

– A falunap és a faluból elszármazottak május közepi találkozója ugyan elmaradt, de nem mondunk le arról, hogy a falu közösségét még inkább összehozó, még jobban eggyé kovácsoló rendezvényeket szervezzünk. Nőtt a gyereklétszámunk. A gyermeknepi mulatságunkra nem csak a helyi általános iskolások és óvodások, de az orbányosfai, a tilaji és a bezerédi lurkók is meghívást kaptak, ahol a légvártól a körhintán át a pónilovaglásig sokféle élményt szerezhettek. Ősz elején köszöntjük majd az idős helybélieket, majd a meghitt hangulatúra tervezett karácsonyt vendégművészek meghívásával tesszük emlékezetessé.

– Milyen falufejlesztési terveket dédelgetnek?

– A négytagú képviselő-testületünk szerencsére egyfelé húz. Az önkormányzatnak helyet adó épület fűtéskorszerűsítésére és szigetelésére is pályáztunk, várjuk a pozitív döntést. A parapetes fűtés helyett, gázkazánt szeretnénk. A hegyi területek villamosítására beadott pályázatunk nem volt eredményes, de jövőre is megpróbáljuk, hisz már több mint negyedszáz gazda és ingatlan tulajdonos látja fontosnak, hogy a pincékben, a hegyi hajlékokban is legyen elektromos áram. A falu közmunka programjában február óta, karbantartóként dolgozik egy munkavállaló, rajta kívül ketten végzik a község csinosítását, a szociális segítségadást. A négy éve beszerzett falubusszal falugondnokként sokféle teendőt ellátok a bevásárlástól, a gyermek- és felnőtt személy- illetve ebéd kiszállításáig, a háziorvos felkeresésétől, a receptek kiváltásáig.

Egy még több személy szállítására alkalmas kisbusz is kellene, hogy kevesebb fordulóval tudjunk megoldani egy-egy utat. A mezőgazdasági területekről a faluba betörő csapadékvíz gondja még nem oldódott meg végérvényesen, de a temetői út felújítását vis major keretből és önerőből már felújítottuk. A csapadékvíz elvezető árkok rendben tartására is gondot fordítunk és az egész falu kaszálását elvégezzük. A környék településeinek vezetőivel is korrekt munkakapcsolatot tartunk fenn, mert hisszük, hogy egymást segítve tudjuk megőrizni és megerősíteni az összetartozásunkat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK