2022.10.04., kedd - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Példamutatással tanított értéket

2020. június 15. hétfő, 18:49
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az Ispita Alapítvány létrehozója és első elnöke, dr. Szilvás Rudolf születésének 100. évfordulója alkalmából tartott ünnepi kuratóriumi ülést a megyeházán. Az alapítvány díjat alapított Zala megye díszpolgára valamint Zalaegerszegért-díj címmel kitüntetett egykori kórházigazgató és megyei főorvos emlékére, melyet első alkalommal adott át fiatal orvosoknak és a szervezet támogatóinak a rendezvényen.

Dr. Szilvás Rudolf emlékérmeket adtak át – születésének 100. évfordulóján

Ülnek (balról): dr. Riba Ádám, dr. Halász Gabriella, Magyar Hajnalka, Szilvás Izabella, dr. Pap Zsolt.
Állnak: balról dr. Szász Péter, Zrinszki István, Bali József, Balaicz Zoltán, dr. Pál Attila, Gombosné Papp Judit, Arnhoffer András, Balogh Ádám, Balogh Rudolf

Dr. Szilvás Rudolf 1920-ban Pusztaszentlászlón született. A zalaegerszegi kórház sebészeti osztályára a II. világháború után került, ahol ténykedése alatt több mint 5000 műtétet végzett. 1953-ban megszervezte a kórházi vérellátást, nevéhez fűződik az első combcsontvelő szegezés elvégzése is. 1966-ban kórházigazgató lett. 1975 és 1985 között megyei főorvos is volt, mely időszakban a kórház több épülettel illetve osztállyal bővült. Érdemei közé tartozik továbbá, hogy az ország első ultrahangkészüléke 1978-ban a zalaegerszegi kórházban állt üzembe. Tudományos műveket adott ki, valamint közel száz tudományos előadást tartott 1986-os nyugdíjazása után. 1991-ben létrehozta az Ispita Alapítványt, melynek 15 évig volt elnöke. Az alapítvány azóta folyamatosan segíti a kórházat orvosi műszerek, ápolási eszközök beszerzésével, továbbképzések és tudományos munkák támogatásával.

Az ünnepi összejövetelen Bali József, az alapítvány jelenlegi elnöke köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, hogy a tavaly újjáalakult szervezet dr. Szilvás Rudolf által megteremtett alapokon folytatja munkáját. Dr. Halász Gabriella, a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház főigazgatója személyes emlékeit idézte fel. Mint mondta, Rudi bácsi minden mondata, története útravaló volt számára, amely a mai napig meghatározza vezetői munkáját. Élete és pályája örökérvényű üzenetet hordoz a mai egészségügyi vezetők számára; ez pedig a fejlődés iránti elkötelezettség valamint az újdonság befogadása és támogatása. Azt vallotta, hogy a fiatalok lendülete, friss tudása előre visz. Az újonnan létre jött intenzív osztály vezetését ezért bízta fiatal orvosra. Dr. Szilvás Rudolf élete igazi példája a társadalmi felelősségvállalásnak, amely az Ispita Alapítvány megalapításában és működtetésében is megnyilvánult.

Példamutató gyógyító munkájáért a megyei közgyűlés Zala Megye Díszpolgára címmel tüntette ki 1996-ban. Erről dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke beszélt. A kitüntetéssel a megyei egészségügyi alap- és szakellátás megteremtésében, a szociális ellátás fejlesztésében valamint a szakember-utánpótlás érdekében több mint 50 éven át kifejtett tevékenységét ismerték el. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt mondta, a kórház egykori igazgatója valóra váltotta minden álmát, ami az intézmény fejlesztéséhez fűződött az alapítványon keresztül is. Egy sikeresen működő alapítványt hagyott hátra, amely ez idáig egy milliárd forintos eszközfejlesztéssel támogatta a megyei kórházat.

Az ünnepség dr. Szilvás Rudolf emlékérmek átadásával folytatódott. Támogató kategóriában elismerésben részesült a Zalaszám Kft. a baki Agrocentrum és Zrinszki István. Orvosi kategóriában dr. Pap Zsoltot, az aneszteziológiai és intenzív terápiás részleg szakorvosát, valamint dr. Riba Ádám kardiológiai szakorvost tüntették ki. Az operatív imázs­építés kategória díját Magyar Hajnalka újságíró, a Zalai Hírlap nemrég nyugállományba vonult munkatársa kapta. A plakettet Szabolcs Péter szobrászművész készítette. Szilvás Izabella, dr. Szilvás Rudolf lánya (2. kép) a díjazottakat köszöntve azt mondta, édesapja büszke rájuk. Kérte, hogy munkájukat továbbra is lankadatlanul és alázattal végezzék, mert az egészségügy és az oktatás az a két ágazat, ami egy nemzet testi, lelki, szellemi egészségéhez és fennmaradásához járul hozzá.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK