2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Rendezett környezet és gyászzene a temetőkben

2019. október 28. hétfő, 20:58
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A közelgő Mindenszentek és halottak napja alkalmából temetőbejárásra várták a sajtó képviselőit a Városgazdálkodási Kft. munkatársai. A Göcseji úti temetőben rendezett eseményen részt vett Gecse Péter alpolgármester is.

Mint az bevezetésképpen elhangzott: az ünnep jó alkalom arra, hogy áttekintsék a város temetőinek állapotát, és az adott évben elvégzett felújításokat. Gecse Péter elmondta: 2019-ben is több rekonstrukció zajlott le a város támogatásával. Az új temetőben például megújult egy I. világháborús homokkőkereszt, a botfai köztemetőben pedig harminchárom kopjafát állítottak fel. A zalabesenyői temetőben a kápolna került felújításra, és díszkivilágítást is kapott az épület, de ugyanitt új kapubejáró és zöldfelület is létesült. Szenterzsébethegyen elkészült a kápolna felé vezető út, s még az idén új parkoló is épül.

Felkészültek a Mindenszentekre

Az alpolgármester hozzátette: a Városgazdálkodási Kft.– az önkormányzat támogatásával – összesen 17 köztemető fenntartásáról gondoskodik Zalaegerszegen. Ezek közül tizenegy működő temető, négyet már lezártak – tehát nincs mód további temetkezésre –, kettő pedig hősi temető.

Horváth István, a VG Kft. vezetője a két központi temetővel (Göcseji úti és új köztemető) kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a Göcseji úti temetőben több mint nyolcezer sír található, mintegy öt hektárnyi területen. A sírhely beépítettség pedig már meghaladta a 90 százalékot. Az új temetőben 4800 sírhely van a tizenhat hektáros területen. Egy év alatt körülbelül hatszáz temetés történik.

Horváth István, Tóth Evelin és Gecse Péter a temetőbejáráson

Ami a közelgő ünnepeket illeti elhangzott: bár az év közbeni feladatok ellátása is komoly feladat a cég munkatársai számára, a Mindenszentek ünnepe fokozottabb felkészülést igényel. Ilyenkor különösen odafigyelnek arra, hogy tiszta, rendezett környezet fogadja a hozzátartozókat. Az ünnep idején a két központi temetőben gyászzene is segíti meghittebbé tenni a megemlékezés perceit. 

A Göcseji úti- és az új köztemető reggel 7 órától este 8 óráig fogadja a látogatókat, a peremkerületi sírkerteket azonban folyamatosan lehet látogatni. Az ügyvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy sírhelymegváltásra ezekben a napokban nincs mód. Ha pedig esetleg valaki figyelmetlenségből a zárást követően a temetőben maradna, a ravatalozónál található telefonszámon kérhet segítséget.

A hétvégén megnövekedett forgalomra kell készülni a temetők környékén, emiatt célszerű nem rutinból közlekedni. A tömegközlekedéssel kapcsolatban pedig érdemes felkeresni az autóbusztársaság honlapját, hiszen járatsűrítésekkel készül a cég.

A sajtótájékoztatón részt vevő Tóth Evelin, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense arra is felhívta a figyelmet, hogy a várható nagy tömegben mindenki legyen türelmes, körültekintő és vigyázzon személyes értékeire. Lehetőleg a parkoló autókban se hagyjon ott senki pénzt, vagy értékes tárgyat.

A hétvége alatt a két nagy temetőben a rendőrség munkatársai mellet a polgárőrök is végig jelen lesznek, és segítenek, ha valami gond adódna.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK