2023.12.01., péntek - ElzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Római kori hangulat Bagodban

2023. június 26. hétfő, 13:33
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A császár parancsára jelentős haderőket vontak össze Bagodban június 24-én. A jelenleg Savaria-ban (ma: Szombathely) állomásozó Legio XV Apollinaris, és a Brigetio-ban (ma: Szőny) tartózkodó Legio I Adiutrix katonái tábort épített a faluban, felkészülve arra, hogy bármi áron megvédjék Zala-völgye békés népét...

Bővült az emlékpark, felvonultak a légiósok

Felvonultak a légiósok

Persze mindezt csak a játék kedvéért: második alkalommal rendezték meg a településen a Bagodi történelmi játékokat, ezúttal "A Római birodalom visszavág" címmel. Az egésznapos program a 2000 évvel ezelőtti római kor hangulatát idézte meg, harcalaki-, és fegyverbemutatókkal, a tábori életre jellemző sátrakkal, valamint fegyverekkel, használati tárgyakkal és étkekkel. Az eseményt kovácsbemutató, fáklyás felvonulás, zene, tánc és gyermekjátékok is színesítették.
Nyitányként 11 órától katonai felvonulásra került sor a település utcáin, 15 órakor pedig a légiósok a táborhelyükről a falu római kori bemutatóhelyére vonultak. Az idei évben ugyanis elkészült a tavaly átadott triklinium bővítése.

Bővült a római emlékpark

Sipos Ferenc polgármester az avatás alkalmával elmondta: a római kor azért jelenik meg hangsúlyosan a falu életében, mert 1973-ban Bagod határában előkerült egy római korból származó, családot ábrázoló sírkőrészlet. A férfi egy kardot tart a kezében, így a régészek arra következtetnek, hogy letelepedett veterán katona volt, akit feleségével és gyermekével együtt örökítették meg. A sírkő másolatát a focipálya mellett 2022-ben kialalított római emlékhelyen állították fel.

Köszöntötték Bagod legifjabb polgárait

Idén újabb elemmel bővül a park: egy posztamensen álló pajzsot és pilumot (hajítódárdát) avattak, mely Tóth Dávid Kornél, alsónemesapáti kovács alkotása. A köztéri művet Vigh László országgyűlési képviselő és Sipos Ferenc polgármester leplezték le. Az avatáson mindketten kiemelték a család szerepének fontosságát, ami a jelek szerint a római korban is hangsúlyos volt; erre utal a régészeti leleten látható család ábrázolása is. Az emlékhelyen ezért ebben az évben (ahogy a tavalyi rendezvényen is) köszöntötték a falu 2021-ben és 2022-ben született legifjabb polgárait, és persze szüleiket is.

Portré a díszpolgárokról

A programsorozat alkalmából egy másik jeles eseményre is sor került, mégpedig az önkormányzat dísztermében. Bagod eddigi díszpolgárairól Frimmel Gyula képzőművész készített grafikákat. Az alkotásokat a díszpolgárok és családtagjaik jelenlétében avatták fel. Sipos Ferenc elmondta: az elismerést eddig négy személynek ítélték oda. Polgár Józsefnek, a község rendszerváltás utáni első polgármesterének, Bernard Becknek, Bagod német testvértelepülése, Heilbad Heiligenstadt polgármesterének, Mogyorósi Józsefnek, Bagod 1994-2014 közötti néhai polgármesterének, valamint Fatér Lászlónak, aki képviselőként és alpolgármesterként 1990-től egészen 2019-ig dolgozott a faluért. A 2021-ben elhunyt díszpolgár, Mogyorósi József emlékét felesége idézete meg az ünnepségen.

Az eseményen jelen volt Vigh László országgyűlési képviselő, aki szintén köszöntötte a díszpolgárokat, felhívva a figyelmet a települések életében fontos szerepet betöltő emberek megbecsülésére.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK