2023.12.06., szerda - MiklósZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Sikeres vizsgát tettek

2022. július 08. péntek, 18:54
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zala megyében már második alkalommal szervezte meg és bonyolította le a megyei önkormányzat a falu- és tanyagondnoki alapképzést. A hallgatók július 7-én tettek eleget az utolsó próbatételnek, a szóbeli vizsga követelményeinek, melyet követően ünnepi eseményen vehették át a képzés elvégzéséről szóló tanúsítványt.

Befejeződött a második a falu- és tanyagondnoki alapképzés

Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke utalva arra, hogy ez már második tanfolyam, azt mondta, újabb 27 értékes emberrel gyarapodik Zala megye közössége. Kiemelte, hogy a magyar kormány a vidéket tartja a nemzet jövője egyik zálogának. Éppen ezért fontos a vidék, a falvak megmaradása, fejlődése, élhető élettér biztosítása az ott élők számára. Ez közös cél, melynek elérése érdekében a települések polgármestereire és a most végzett falugondnokokra is feladat és egyben felelősség is hárul. Mint mondta, mivel a falugondnokok közvetlen kapcsolatot tartanak fel az emberekkel, fontos, hogy segítésük mellett véleményüket is meghallják. Örömmel nyugtázta, hogy a tanfolyam résztvevői is így gondolják. A legtöbben ugyanis a kommunikációs tréninget tartották a legjobb és leghasznosabb képzési elemnek. Az elnök a résztvevők felvetésére reagálva jelezte, hogy ősszel egynapos továbbképzésre várják őket, hogy a legfontosabb tudnivalókat átbeszéljék.

Dr. Andráczi-Tóth Veronika, Belügyminisztérium főosztályvezetője, a vizsgabizottság elnöke úgy értékelt, sikeres napon vannak túl. Mint mondta, több, kiemelkedő szakmaisággal megírt dolgozattal találkozott, amely szerzőjének elhivatott, elkötelezett munkavégzéséről is árulkodik. Erre nagy szükség is van, hiszen a falugondnokok állnak legközelebb a rászorulókhoz, a falu lakosságához, így ők ismerik legjobban a szükségleteket. A képzés és a sikeres vizsga kellő garancia munkakörük felelős és magas színvonalon történő ellátásához. Javasolta, fektessenek hangsúlyt a szociális alapszolgáltatásokkal, az egészségügyi és a köznevelési rendszerekkel való együttműködésekre, hogy minél hatékonyabbak legyenek

Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke, a képzés vezetője azt mondta, fontos, hogy valamennyi résztvevő levonja következtetéseit a tanfolyamról. A világ változik, a falugondnoki munka terén is újabb kihívások jöhetnek, ami miatt szükséges, hogy aktuális körülményekhez igazítsák a képzés tartalmát.

Sendula-Nagy Zita, Zalavár falugondnoka (2. kép) érdeklődésünkre elmondta, nemrég csöppent bele a munkába, mert településükön idén március 14-től indult el a falugondnoki szolgálatát, ami korábban nem volt. Értékelte, hogy megismerhette a falugondnoki szolgálat jogszabályi hátterét, a települési terepgyakorlatokon belepillanthattak a már gyakorlott falugondnokok munkájába, mit hogyan csinálnak, és mi az, amit elleshetnek tőlük. Nagyon tetszett neki a kommunikációs tréning, ami, mint mondta, sokat segít mindegyikük munkájában, hiszen nem mindegy hogyan fordulnak az emberek felé. Kiemelte a képzés közösségépítő jellegét is. Itt találkozhattak egymással, ami más formában nem valószínű, hogy összejött volna.

A vizsgabizottság tagja volt Bartus István, a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet képzési referense. A vizsgát és a tanúsítványok átadását csoportképpel örökítették meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK