2023.12.01., péntek - ElzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Soha ne igazoljuk a gyilkosokat

2023. február 24. péntek, 18:34
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából rendeztek péntek délután megemlékezést Zalaegerszegen, a Kosztolányi úti Gulag emlékműnél. A gyertyagyújtással egybekötött ünnepségen részt vett többek között Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester, valamint a város alpolgármesterei, önkormányzati képviselői, és több civil szervezet tagsága is.

 Emlékezés a kommunizmus áldozataira

Emlékező beszédet Kiss Bódog Zoltán a Politikai Foglyok Országos Szövetségének (POFOSZ) helyi elnöke mondott, akinek a családja megsínylette a kommunizmus évtizedeit. Mint mondta: soha ne igazoljuk a gyilkosokat, és tanuljunk a történelmünkből. A második világháborút követő időszakban 760 ezer ember ellen indított eljárást a kommunista hatalom. Minden harmadik magyar család megszenvedte a gyilkos rendszer garázdaságait – fogalmazott. A megfélemlítés évtizedekig tartott. Tulajdonképpen csak a rendszerváltozás hozott számukra enyhülést.

Az elnyomó rendszer áldozatairól egy 2000-es határozat alapján minden év február 25-én emlékezünk meg. A kommunistákkal szembeni kiállása miatt ugyanis 1947-ben ezen a napon tartóztatták le, és hurcolták a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

A becslések szerint szerte a világon mintegy 100 millióra tehető azoknak a száma, akik valamilyen formában a kommunizmus áldozataivá váltak.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK