2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szaloncukor angyal és Szeretet kuckó

2016. december 04. vasárnap, 17:40
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL, VK
A ’60-’70-es években egészségügyi tömegszervezeteként működött, ma már elesettekkel és bántalmazottakkal is foglalkozik, de az életminőség javítása is elsődleges céljai közé tartozik a Vöröskeresztnek. A karácsony közeledtével pedig még nagyobb hangsúlyt helyeznek az adománygyűjtésre, hogy szebbé tegyék az ünnepeket a rászorulóknak.

Az egész december az adománygyűjtés és -kiosztás feladataival telik el – tájékoztat Baracskai Józsefné, a Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója. – Keszthelyen az élelmiszerbankos gyűjtés keretében 1200 kilogramm tartós élelmiszert gyűjtöttünk. A Karácsonyi Szaloncukor Angyal akciónk december 7-ig tart, így még lehet hívni a Magyar Vöröskereszt 1359-es adományvonalát, vagy elküldeni az ADOMANY szót SMS-ben. Ez 250 forintot jelent, amivel hozzá lehet járulni a szaloncukor-vásárláshoz a hátrányos helyzetű családok számára.

A megye Tesco áruházaiban, Keszthelyen, Nagykanizsán és Zalaegerszegen, december 9-10-én 10 óra 18 óra között várják az adományozókat, Zalaszentgróton, a Fő téren a Szeretet kuckó jótékonysági akció keretében az adventi vasárnapi rendezvények idején számítunk érdeklődésre. A zalaegerszegi Plázában december 2-tól 21-ig tart nyitva a Mikulásgyár ugyancsak perselyes gyűjtéssel, valamint tartós élelmiszerek felajánlásában bízva.

A Vöröskereszt elsősorban tartós élelmiszereket vár az adományozóktól

– Eredetileg háború esetére alakult segélyező feladatok ellátására az idén 150 éves Vöröskereszt. Magyarországon 135 éve lát el humanitárius feladatokat, ezernyi teendővel…

– A '60--70-es években az egészségügy tömegszervezeteként működött, neve ekkor véradásszervezéssel kapcsolódott össze. Ez persze ma is jellemző, és talán kevésbé az, hogy a rászorultakkal, elesettekkel, bántalmazottakkal is foglalkozunk. A hagyományos feladataink mellett a szociális ellátórendszerek működtetésére is nagy hangsúlyt helyezünk. Mindemellett az elsősegélynyújtás oktatása is a feladatunk, a közúti elsősegélynyújtás vizsgáztatást is mi végezzük, továbbá egészségnevelő, szűrési programokat szervezünk, egyébiránt maga a véradás is egy komoly szűrővizsgálat.

– Milyen szociális feladatokat látnak el?

– A hajléktalan-ellátás, és a hajléktalanintézmények működtetését Nagykanizsán és Zalaegerszegen 1996 óta végezzük, majd a családok átmeneti otthonának üzemeltetése is feladatunkká vált. 2006-ban bevezettük a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást Nagykanizsán, 2009-ben diszpécserközpontos jelzőrendszeres házi segítségnyújtást 840 ellátott részére Nagykanizsa, Zalakaros és Zalaszentgrót kistérségben az idősek számára. Házi segítségnyújtó szolgálat is működik Nagykanizsa és Zalaszentgrót járásban, mellyel. 280 fő 65 év fölötti valamint fogyatékkal élő ellátását biztosítjuk. A pszichiátriai betegek és mozgássérültek számára indítottuk el 2011-ben a Fogyatékkal élők nappali intézményét Zalaszentgróton, Nagykanizsán pedig a drogfüggők és a szenvedélybetegek mentális ellátásával foglalkozunk.

– Honnan biztosítják a forrást mindehhez?

– Pályázatai forrásokkal igyekszünk biztosítani az infrastrukturális hátteret feladataink ellátásához. E nélkül egy civil szervezet nehezen tudna előrelépni. Az elmúlt 4 évben 420 millió forintot nyertünk pályázatokon. A saját ingatlanainkban működő irodaházak, a hajléktalanszállók, a nappali intézmények mind hozzájárulnak a magas színvonalú szakmai munka végzéséhez.

– Mire pályáznak most?

– A bántalmazott nők védelmére is komoly figyelmet fordítunk. A Vesta program keretén belül olyan anonim védőhelyet alakítottunk ki, ahol a bántalmazás elől menekülő anyákat és gyermekeiket tudjuk elhelyezni. Épp egy krízisszállás és egy félutas-ház létrehozására pályázunk most, ahol átmenetileg lakhatnának, és ahonnét fokozatosan visszakerülhetnek a kinti életbe pszichológus és szociális munkások segítségével.

– Milyen alapelvek határozzák meg működésüket?

– Létfontosságúnak tartjuk a többi civil szervezettel való együttműködést, valamint a pénzügyek, az adománykezelés és az adományosztás átláthatóságát. Ugyanakkor sarkalatos kérdés, hogy a gyerekekhez is közelebb vigyük a Vöröskeresztet. A véradásszervezéssel kezdődhet az egész, ahol rajzpályázatok, plakátpályázatok segítségével, apró ajándékokkal, a véradás helyszínén kiállított rajzokkal valóban közelebb kerül a munkánk a gyerekekhez. Fontos, hogy a fiatalok érezzék a segítségnyújtás szükségességét. Ezt szolgálja az érettségi előtt állók kötelező önkéntes órái, amit most a karácsonyi időszakban gyűjtéssel, csomagolással, csomagkihordással teljesíthetik nálunk.

– Miért érdemes ezt a munkát végezni?

– Egyszer egy 13 éves leukémiás kislány csontvelő átültetéséhez segítettünk streliszobát biztosítani gyűjtéssel a műtét utáni időszakra. Pár év múlva gyógyultan jött be irodánkba háláját kifejezni, mielőtt Budapestre ment egyetemre. A romániai forradalom idején, mikor az erdélyi magyaroknak gyűjtöttünk, két szegény ember jött le a hegyről gumicsizmában, ázottan-fázottan, zsebkendőbe kötött pénzzel, amire amúgy nekik is nagy szükségük lett volna. Ez számunkra egy életre szóló tanulság lett: mindig az egyszerűbb emberek fogékonyabbak a felhívásunkra. Azok, akik nélkülöztek már, szívesebben segítenek másokon.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK