2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Testvérvárosi kapcsolatot létesítenének

2017. szeptember 08. péntek, 17:10
Szerző és fotó: Antal Lívia
Vietnami kulturális és gasztronómiai bemutató megrendezése, valamint testvérvárosi együttműködés kialakítása is szóba került azon a találkozón, melyen a Vietnami Szocialista Köztársaság nagykövete által vezetett küldöttséget fogadta Zalaegerszeg vezetése a városházán.

Európában egyedülálló módon csak Zalaegerszegen van szobra Ho Si Minh-nek, melyet és annak környezetét a nagykövetség támogatásával valamint az önkormányzat hozzájárulásával újítottak fel 2015-ben. Balaicz Zoltán polgármester ezekkel a szavakkal köszöntötte a delegáció tagjait, jelezve azt is, hogy a két ország között hagyományosan jó a kapcsolat. Emlékeztetett a tavaszi látogatásra, amikor is a gazdasági együttműködés lehetőségeiről, valamint a zalaegerszegi szívcentrum szakmai segítségnyújtásáról esett szó. A keszthelyi Georgikon Egyetemen már tanulnak vietnami diákok, mely a zalaegerszegi egyetemeken is lehetséges, miután angol nyelven is zajlik oktatás. A polgármester, mint mondta, szívesen adnak lehetőséget egy vietnami kulturális és gasztronómiai bemutatóra a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

Vietnami delegáció a zalaegerszegi városházán

Truong Thi Mai, a VKP központi bizottságának titkára (az első képen középen) köszönte meg elsőként a szívélyes fogadtatást, gratulálva a város első említésének 770 éves jubileumához. Megköszönte Ho Si Minh szobrának gondos ápolását, majd a két ország, a két kormánypárt sokoldalú kapcsolatáról szólt. Ennek kapcsán jelezte, hogy együttműködési megállapodást írtak alá szeptember 6-án Budapesten, és a közeljövőben Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatást tesz náluk. Kiemelte, hogy Magyarország nem csak a háborús időszakban nyújtott segítséget Vietnamnak, hanem most is, segítve az ország nemzetközi integrálását az Európai Unióval megkötött szabad kereskedelmi egyezménnyel is.

Nguyen Thanh Tuan, a Vietnami Szocialista Köztársaság nagykövete (az első képen balra) méltatta a várossal való együttműködést, jelezve azt, hogy készek további támogatást adni a Ho Si Minh szobor és környezetének még szebbé tételéhez. Bejelentette azt is, hogy a volt elnök szülővárosa és annak megyéje szívesen létesítene testvérvárosi kapcsolatot Zalaegerszeggel. Számukra nagyon fontos a két nép barátságának erősítése a gazdasági együttműködések mellett, hangsúlyozta.

Balaicz Zoltán polgármester megköszönte a lehetőséget, és a nagykövet segítségét kérte a kapcsolatfelvétel kialakításában. A fogadáson részt vett Vadvári Tibor alpolgármester, valamint Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, aki az épülő tesztpályára és a benne rejlő gazdasági, oktatási, kutatás-fejlesztési együttműködésekre hívta fel a vietnami delegáció figyelmét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK