2023.04.02., vasárnap - ÁronZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ünneplőbe öltözött a 770 éves Keszthely

2017. június 14. szerda, 09:16
Szerző: Horányi Árpád
Keszthelyen június első hétvégéje megmutatta, hogy a város a színes programjaival milyen vonzerőt képes teremteni. Tömegek látogattak a 4 napon át tartó eseményekre, melyeket város napja jegyében rendeztek, a település idén 770. születésnap tiszteletére.

A jubileum, más jeles kerek évfordulókkal is  egybeesve, több várostörténelmi mérföldkövet idézett fel. Emlékeztek Csáktornyai Laczkfi István nádor halálának 620. évfordulójára, a gimnázium 245. születésnapjára, a mai egyetemi kar elődje, a Georgikon 220 évvel ezelőtti megalapítására, a Helikoni Ünnepségek elindításának bicentenáriumára.

Városnapi forgatag színes programokkal és rangos elismerésekkel

A városnap nyitányaként immár hagyományosan zászlódíszbe öltözött a sétálóutca, a 770 éves Keszthely kulturális helyszínei, terei, a belvárostól a Balaton-partig kínálták a szórakozások bő választékát, köszöntve a születésnapot. Volt emlékkoncert, visszapillantó a Helikon Ünnepségek eredetére és újkorára, az alkalmakra művészeti alkotói pályázatokat írtak ki, értékelőt tartott a város tiszteletbeli magisztrátusa, találkoztak az öregdiákok, eljöttek az eseményekre a testvérvárosi delegációk.

A sportolással ünneplők futották a Keszthelyi Kilométereket, mely idén ugyancsak jubileummal is kötődött immár a városhoz, a versenyt ezúttal a tízedik alkalommal rendezték. Maraton, félmaraton egyéni és váltó nevezésekkel folyt a küzdelem a Fő téri rajt és célhely között jelölt távon, öt és fél órán át tartott időméréssel. Többen már rendszeres résztvevőként nevezetek, voltak, akik edzési szándékkal próbálták ki erőnlétüket, s akik először futottak maratoni távot.

A Balatoni Múzeumban 770(0) címmel, (770 év 7700-ból) kiállítás nyílt, mely a régészeti tudomány által számon tartottaktól egészen napjainkig vezet. A város jelen helyzetével pedig ünnepi képviselő-testületi ülésen vetett számot az önkormányzat. A Balaton Színházban tartott beszédét így kezdte Ruszics Ferenc, a város polgármestere:

- Látható értékeink magukért beszélnek – mondta a városvezető, majd tallózott a fejlesztésekben. - A Helikon Kastélymúzeum elmúlt öt évének nagyszabású beruházásai mellett az utóbbi évtizedek legnagyobb önkormányzati városfejlesztése vált valósággá a Fő tér és a Balaton-part megújításával. Azt gondolom, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a hallható kritikák ellenére is, büszkének kell lennünk ezekre a fejlesztésekre. Öröm látni a Szentháromság-szobor korlátja mögött játszó gyerekeket, a Festetics gróffal pózolókat, a padon megpihenő vagy éppen séta közben az épített környezetre rácsodálkozó turistákat.

Utalt a polgármester a Balaton-parti fejlesztésekre, melyek ugyancsak meghatározói a város mostani és jövőbeni infrastrukturális fejlődési lehetőségeinek. Ruzsics Ferenc beszélt arról, hogy a városfejlesztési koncepcióba illeszkednek a Helikon Kastélymúzeum újabb nagyszabású fejlesztési tervei és az önkormányzatnak a sétálóutcától a Helikon Parkon át megvalósítandó Zöld Város programja, a régi Sörház épületét élettel megtöltő helyi gazdaságfejlesztésen alapuló beruházása, a közlekedési-, parkolás infrastruktúrát fejlesztő beruházás és hasonlók.

Az önkormányzat helyi alapítású kitüntetéseket odaítélve vetett számot azzal, hogy az utóbbi évtizedekben ki, mit tett Keszthely városáért.  
A legmagasabb elismerést, a Keszthely Város Díszpolgára címet városvezetés prof. dr. Horváth József akadémikusnak, a Pannon Egyetem professor emeritusának adományozta, kiemelkedő munkássága, egész életműve fémjeléül. A kitüntetett elsőként hozott létre az intézményben virológiai laboratóriumot, nemzetközileg elismert eredményeket ért el a víruskutatásban, nevéhez fűződik a Georgikon Karon a növényorvos képzés elindítása. Vezetője volt az első növénytermesztési és kertészeti doktori iskolának. Pályafutását számos kitüntetés fémjelzi, rangos díjak, kari elismerések, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki.

A Keszthely Városért kitüntetésben részesült a református és az evangélikus egyházközség az aktív szolgálatért, karitatív munkáért.
Keszthely Város Szolgálatáért elismerést kaptak: dr. Gábor Hajnalka, volt keszthelyi aljegyző, a Veszprém Megyei Kormányhivatal tisztviselője a nagy szorgalommal, magas fokú hivatásszeretettel és a közigazgatás iránti elkötelezettséggel végzett munkáért. Kiss Katalin, a Farkas Edit Szakképző Iskola igazgatója, kiemelkedő vezetői, pedagógiai, az intézmény jó hírét öregbítő tevékenységéért. Posztumusz Nagy Aladárné Unger Veronika, egykori kisiparos, volt önkormányzati képviselő, sokirányú, példamutató, korábban is többszörösen elismert közéleti munkásságáét. Zámbóné Hajduk Andrea, a Tourionform Iroda dolgozója, a város ezen egyik legfontosabb ágazatában nap mint nap végzett odaadó munkáért.

Keszthely Város Egészségügyéért kitüntetésben részesült dr. Novák Péter, a városi kórház osztályvezető főorvosa, a lakossággal, a társzervezetekkel kialakított jó kapcsolat, a munkatársai számára is példa értékű megbízhatósága, szakmai felkészültsége, embersége, elhivatottsága elismeréséül. Keszthely Város Szociális Ellátásáért kitüntetést kapott Szalai Sándor, a Látásfogyatékosok Keszthelyi Kistérségi Egyesülete elnöke, a sorstársak érdekképviseletének ellátása, az őket megillető jogok érvényesülésének, esélyegyenlőségük, rehabilitációjuk, művelődésük és társadalmi integrációjuk biztosításának elősegítéséért.

A város 770. születésnapján Keszthely nevét csupa nagybetűkkel írták fel a Balaton-parton. A látvány kuriózum, magán viselve a szíveslátás szimbólumát jelképezi, ahogy a Balaton fővárosa keblére öleli a látogatóit.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK