2021.12.03., péntek - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A Fiatalok hamarosan visszatérnek

2021. május 21. péntek, 16:10
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: -pP-
A figuráktól az alattuk lévő medencéig teljesen megújul a vizslaparki Fiatalok szobra. Rózsa Péter szobrászművész alkotása 1969 májusa óta áll a parkban. A szobrot az akkor még Ifjúságparknak nevezett terület avatásával egy időben leplezték le.

Megújul a vizslaparki szobor és medence

2019-es felvétel a kompozícióról

A kompozíció – mely egy fiatal párt ábrázoló szoborból és egy alattuk lévő medencéből áll – az elmúlt évtizedekben kissé megkopott, az időjárás erodálta a mészkő figurákat és a medence burkolatát is. Egy ideje pedig a vízvezeték-rendszer és a szigetelés sem tölti be eredeti funkcióját. Megérett tehát az idő a teljes rekonstrukcióra.

A város a Vizslapark megújítása során az infrastrukturális, valamint a zöldfelületet érintő fejlesztések mellett a környék köztéri alkotásainak rendbetételét is célul tűzte ki – fogalmazott Bali Zoltán alpolgármester a helyszínen rendezett sajtótájékoztatón. A járókelők néhány hete tapasztalhatták, hogy a Fiatalok „eltűntek” a parkból. Jelenleg a Reneszánsz kőfaragó műhelyében tisztítják őket, majd a medence korszerűsítése következik. Utóbbi új vízzáró szigetelést és burkolatot kap, valamint gépházat, illetve elektromos-és vízforgató berendezéseket is építenek az oldalfali szerkezethez.  Az alpolgármester bízik benne, hogy a felújítás után szökőkútként tud majd funkcionálni a kompozíció, és hogy a 70-es évekhez hasonlóan ismét egy ikonikus találkozási és kikapcsolódási pontja lesz a parknak. A beruházás bruttó 5,7 millió forint, melynek felét az önkormányzat állja, fele pedig állami forrás. Várhatóan július végére végeznek a felújítással.

Bali Zoltán arról tájékoztatott, hogy a szobrok a tisztítást követően visszatérnek

Rózsa Péter népszerű szobrász volt az érintett időszakban. Kezdetben inkább realista (munkás) figurákat készített, a hatvanas-hetvenes évektől azonban stilizáltabb, modernebb, geometrikus formákból építkező műveket alkotott. Ez jellemző a Fiatalok szobrára is. (Szintén ő az alkotója a Béke ligeti irodaház bejáratát díszítő Gondolkodó szobornak is.)

Az 1969-ben felállított szobor sokak kedvence volt régen 

Bali Zoltán a Vizslapark fejlesztésével kapcsolatban többek között elmondta: 2014-ben egy élhető belvárosi zöld szigetet álmodtak meg. Ennek alapján növénytelepítésekre került sor és új pihenőövezeteket is kialakítottak. Elkészült továbbá a kutyafuttató, a sportpálya és a gyalogos sétány. A bejárati oldalon megújultak az „Ifjúságpark 1969” feliratú kőtömbök. Kicserélték a közműveket is, a közvilágítást pedig tovább szeretnék bővíteni, korszerűsíteni. A kis-Vizslaparkban hamarosan egy pavilon épül kávézóval és vizesblokkal, a park Platán sor felőli oldalán (a volt Lenin szobor előtti részen) pedig további köztéri alkotások és térelemek létesülnek.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK